RUSIJA: Rasporedit ćemo rakete “Sotona 2”. Mogu izvesti nuklearni napad na SAD

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

Rusija je objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države. Cilj koji je otkrio Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskosmos, ambiciozan je jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju te rakete tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više testiranja prije nego što se raketa može rasporediti.

 

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene tisuće kilometara u Sjedinjenim Državama ili Europi. Ovotjedni test, nakon godina kašnjenja zbog financijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u jeku rata u Ukrajini koji je doveo do napetosti sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na najvišu razinu od Kubanske raketne krize 1962.

Bit će raspoređene u Sibiru

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da će projektili biti raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve. Rekao je da će biti postavljeni na ista mjesta i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba, koje se zamjenjuju raketama Sarmat, dodavši da će se time uštedjeti “kolosalni resursi i vrijeme”.

Lansiranje “superoružja” bio je povijesni događaj koji će jamčiti sigurnost ruske djece i unuka u sljedećih 30 do 40 godina, dodao je Rogozin.

Bojazan Zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porasla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače govorom u kojem se osvrnuo na moskovske nuklearne snage i upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put “voditi do posljedica na koje niste naišli nikada u svojoj povijesti.”

“Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekad bili nezamislivi, sada su ponovno mogući”, rekao je u ožujku glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Nadimak joj je Sotonin sin, Rusi tvrde da s lica Zemlje može izbrisati Francusku
Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini pa svakako predstavlja ne samo demonstraciju moći Rusije nego i prijetnju Zapadu.

Razvoj Sarmata, koji je počeo još 2009., ovime je došao svome kraju i trebao bi zamijeniti dosadašnji sustav R-36M2, koji je u NATO krugovima poznat i kao SS-18 Sotona. Kako je riječ o nasljedniku tog oružja, i ono nosi zloglasan nadimak SS-X-30 Sotona 2 ili Sotonin sin.

Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših, a navodno ima domet od čak 18.000 kilometara. “U stanju je u sekundi s lica Zemlje izbrisati područje veličine Teksasa ili Francuske”, pisali su ruski mediji prošle godine predstavljajući “Sotoninog sina” ili “Sotonu 2”.

Nahvalio je Putin

Riječ je u svakom slučaju o najmoćnijem projektilu koji će Putin sad imati na raspolaganju, a to je i sam jasno rekao nakon lansiranja. “Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

“Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju”, dodao je.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)