Zelenskij odbio primiti njemačkog predsjednika

Vrijeme:1 min, 22 sec
Bild je objavio, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vlade, da je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier planirao posjetiti Kijev, ali da je Zelenskij odbio sastanak.

“Bio sam spreman na to. Ali to, očito moram priznati, nije bilo poželjno u Kijevu”, prenosi Bild riječi njemačkog predsjednika.

Ukrajinski diplomat za Bild je rekao da je razlog zbog kojeg je Zelenskij odbio sastanak sa Steinmeierom “činjenica da ima bliske odnose s Rusijom”.

Došao Scholz

Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnik za vikend je jasno dao do znanja da Kijev očekuje posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza umjesto predsjednika Steinmeiera, čija je funkcija uglavnom ceremonijalna.

Posjet Steinmeiera imao bi uglavnom simboličan karakter, kaže ukrajinski veleposlanik, koji je u Njemačkoj stekao reputaciju jer je otvoreno govorio o percipiranom izostanku materijalne potpore moćnika Europske unije.

“Umjesto njega bi trebao doći kancelar ili drugi članovi njemačke vlade, koji bi mogli donijeti konkretne odluke o daljnjoj značajnijoj potpori Ukrajini”, rekao je Melnik za dpa.

Ukrajina od Njemačke traži oružje

Ukrajina je od Njemačke zatražila teško naoružanje, uključujući tenkove i topništvo, ali je to blokirao Scholz koji inzistira na zajedničkom djelovanju EU.

Lideri europskih zemalja, uključujući Poljsku, Veliku Britaniju, Austriju, Češku, Sloveniju i Slovačku te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već su posjetili Kijev kako bi razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Steinmeier je u posjetu Varšavi zahvalio Poljskoj što je prihvatila gotovo 2.7 milijuna ljudi koji bježe od rata preko njezine južne granice.

Uz njemačkog predsjednika bila je njegova supruga Elke Budenbender. Njihov posjet prvo je bio planiran za kraj ožujka, ali je pomaknut jer se Budenbender bila zarazila koronavirusom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)