Hrvatska je Dayton potpisala i nije ga kao sarajevski unitaristi – otpisala!

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

Mostar svake godine negdje u proljeće dva puta postane političko i društveno središte jugoistoka Europe. Na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru osim gospodarstvenika nađu se politički predstavnici triju konstitutivnih naroda u BiH i susjednih zemalja. Tako su na ovogodišnjem mostarskom sajmu osim političkih predstavnika BiH (Čovića, Novalića, Dodika, Tegeltije) bili hrvatski premijer Andrej Plenković, premijerka Srbije Ana Brnabić, Péter Szijjártó, šef diplomacije Mađarske, zemlje partnera ovogodišnjeg 23. po redu sajma koji je nakon dvije godine stanke, izazvane pandemijom koronavirusa, ponovno zasjao i svijetu odaslao poruku kako je gospodarska, politička i svaka druga suradnja na ovim prostorima moguća i potrebna. No, stravične scene u Ukrajini i sve što se u svijetu događa u vezi s tim opomena su svakom razumnom čovjeku. I vrijeme je da se brojne usijane glave urazume.

Večernjakov pečat, manifestacija izbora osobe godine u organizaciji Večernjeg lista BiH sa sjedištem u Mostaru, u prepunoj Kosači okupi uglednike iz gotovo svih sfera života iz BiH, Hrvatske i šireg okruženja. No, proljeće u Mostaru godinama uljepšava manifestacija Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar, koji privlači umjetnike ne samo iz BiH (program će se ove godine zbog koronakrize održati najesen). No, mostarska proljeća uljepšavao je i festival zabavne glazbe Melodije Mostara, nadamo se da će ponovno propjevati.

Tijekom godine Mostar krase brojne kulturne manifestacije, kao što su Mostar Film Festival, Summer Fest i druge. Mostar će svima biti bliži kad se konačno izgradi autocesta koridorom Vc i brza cesta Mostar – Grude – granica RH. No, Mostar može poslužiti kao primjer za rješavanje političke krize u BiH. Nakon postignutog sporazuma između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kojim je usuglašen model izbora u Mostaru, grad na Neretvi dobio je novu vlast koja funkcionira. Uz nazočnost predstavnika međunarodne zajednice potpisan je i politički sporazum o načelima izmjena Izbornog zakona BiH, kojima bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana BiH. No, kao i mnogo puta do sada, bošnjačka strana “zaboravi” ono što je potpisano. Samozvane bosanske patriotske snage i borci za unitarnu BiH u građanskom ruhu i dalje tjeraju po svome. Hrvatski premijer Plenković za svog boravka u Mostaru pozvao je na obnovu savezništva i partnerstva Hrvata i Bošnjaka, istaknuvši kako su preduvjeti za to uspostava povjerenja te izmjena Izbornog zakona, koji bi bh. Hrvatima omogućili izbor legitimnih predstavnika. Hrvatska je Daytonski sporazum potpisala i nije ga kao sarajevski unitaristi – otpisala.

No, dok bjesni agresija na Ukrajinu, u BiH neki zveckaju oružjem i zvocaju koješta. Rat je preskup “sport” i za najrazvijenije zemlje. U invaziju na Ukrajinu “ukucano” je do sada bilijun dolara, odnosno milijun milijuna dolara, a bilijun se brojevima piše s dvanaest nula! Mnoge zemlje u Europi i svijetu za obranu ulažu godišnje manje od 200 milijuna dolara, dok je engleski nogometni klub Manchester City u obranu uložio 226 milijuna dolara! Stalno valja glasno i jasno ponavljati da su bh. Hrvatima pokradena prava koja su im jamčili Washingtonski i Daytonski sporazum, što je utvrdio i Ustavni sud BiH u predmetu “Ljubić” presudom o legitimnom predstavljanju triju konstitutivnih naroda. Tom presudom izbrisane su važne odredbe postojećeg Izbornog zakona BiH pa novi izbori bez izmjena Izbornog zakona nemaju smisla jer se ne mogu implementirati izborni rezultati. No, nije sve propalo, postoji još vremena da se sve popravi.

Pokušaj oduzimanja prava jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH podsjeti nas na epizodu iz jedne davne televizijske serije TV Zagreb. Prepričat ćemo je. Jedan Vice po jednom čovjeku šalje tri zeca doktoru i pismo u kojem doktora izvještava o tome kako mu šalje ta tri zeca. Kad je doktor pročitao pismo, obrati se tom čovjeku:

– U ovom pismu piše da mi Vice šalje tri zeca, a ti si donio dva zeca.

– Je, je, poslao je Vice tri zeca, a ja sam donio dva zeca – potvrđuje ljudina.

Doktoru ništa nije bilo jasno pa je ponovno pitao čovjeka kako je moguće to da je Vice poslao tri zeca, a on donio dva. Da skratimo priču, doktor napiše pismo Vici i pošalje ga po tom čovjeku. Kad je Vice pročitao pismo, obrati se čovjeku:

– Ja sam doktoru poslao tri zeca, a doktor mi piše da si mu ti donio dva zeca.

– Tako je, Vice – potvrdi ljudina.

– Znači da si ti jednoga od ta tri zeca prodao, a – konstatira Vice.

– E, jesi i pametan, Vice, oni ludi doktor nikako skontat’ – zaključi čovjek.

Frano Vukoja/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)