Ukrajina povećala površinu zasijanu proljetnim usjevima

Vrijeme:1 min, 39 sec

Ukrajinski poljoprivrednici zasijali su do četvrtka oko 400.000 hektara raznih proljetnih usjeva, za 10 posto više nego na isti datum prošle godine, unatoč ruskoj invaziji, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij. Nestašica goriva nije utjecala na sjetvu, naglasio je ukrajinski dužnosnik.

-Pregovaramo s dobavljačima kako sjetva ne bi stala, rekao je Visockij.

Bivši ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko, koji je prošlog tjedna podnio ostavku iz zdravstvenih razloga, izjavio je za Reuters da bi proljetni usjevi ove godine mogli biti posijani na samo oko sedam milijuna hektara, upola manjoj površini nego u 2021. godini.

Ministarstvo je po njegovim riječima pozvalo poljoprivrednike da siju više jare pšenice, heljde, zobi, prosa i jarog ječma. Površina pod suncokretom i kukuruzom mogla bi biti smanjena, procijenio je. Odbio je prognozirati žetvu žitarica u 2022. godinu jer se “situacija nije u potpunosti stabilizirala”.

Područje zahvaćeno neprijateljstvima stalno se pomiče, a mi nadamo se da će se situacija ipak promijeniti, da će biti sklopljen mir i da ćemo moći zasijati barem kasne usjeve na područjima koja su sada u ratnom području, izjavio je ukrajinski ministar.

Visockog je u međuvremenu zamijenio Mikola Solskij, autor reforme ukrajinske poljoprivrede koja uključuje i prodaju poljoprivrednih površina strancima.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik poljoprivredih proizvoda, ističe Reuters, a neprijateljstva bi mogla oštro smanjiti žetvu u 2022. i izvoz u sezoni 2022/2023.

Od početka rata obustavili su izvoz raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke i uveli izvozne dozvole za pšenicu. Vlada je ipak priopćila da neće ograničavati izvoz kukuruza i suncokretovog ulja.

Visockij je u četvrtak rekao da ukrajinske zalihe kukuruza na kraju ožujka iznose 13 milijuna tona, a zalihe pšenice 3,8 milijuna tona.

Prošlog tjedna ministar Solskij rekao je da je vrijednost zaliha žitarica namijenjenih izvozu 7,5 milijardi dolara, ali nije precizirao količinu.

Globalne cijene hrane nastavit će rasti ako se situacija u Ukrajini nakon invazije ne promijeni, dodao je novi ministar poljoprivrede.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)