DVA RAZLIČITA EPILOGA: RS u pet dana riješio ubojstvo Bašića, FBiH 23 godine nije Leutara

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

Montirani sudski postupak poslužio je i za kasniji politički obračun s Hrvatima i pravima konstitutivnoga naroda

Smaknuća dvojice visokih policijskih dužnosnika i dva posve različita epiloga. Trebalo je samo pet dana policiji Republike Srpske za slaganje cijelog mozaika i pronalazak ubojice prošloga ponedjeljka likvidiranog načelnika Odjela kriminalističke policije iz Prijedora Radenka Bašića, piše Večernji list BiH.

Istodobno su prošle čak 23 godine otkako je izvršen atentat na zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara od čijih je posljedica nešto kasnije preminuo, a istražitelji još uvijek tapkaju u mjestu.

Dodik se uključio

Ta dva slučaja, ali i sve što se događalo najzornije pokazuju kako policija i istražitelji mogu razriješiti sve slučajeve, ali i da je istodobno moguće godinama opstruirati istragu slučaja te čak složiti monstruoznu pravosudnu spletku. I to bez ikakve odgovornosti. Načelnik Bašić ubijen je u jutarnjim satima 21. ožujka ove godine, a njegov ubojica Aleksandar Miljatović, robijaš na uvjetnom otpustu, uhićen je 26. ožujka. Priznao je zločin, pa čak i to da ga je za ubojstvo unajmio Dalibor Railić iz Prijedora. On je trenutačno u pritvoru u Sarajevu, gdje je priveden prošlog tjedna jer ga Tužiteljstvo BiH tereti za krijumčarenje narkotika preko Balkana prema zapadnoj Europi.

U cijeli slučaj uključio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je optužio Tužiteljstvo RS-a zbog poteza oko puštanja na slobodu pomagača. Ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač ustvrdio je kako je u pozadini tog zločina organizirani kriminal povezan s krijumčarenjem narkotika. Naručitelj ubojstva Railić je za likvidaciju policijskog načelnika platio 50 tisuća eura. Posve je suprotan odnos policije i Tužiteljstva prema Bašićevu slučaju od onoga kada je u pitanju visoki policijski dužnosnik Jozo Leutar.

Od početne istrage i sklanjanja tragova do preusmjeravanja istrage i nestanka dokaza iz sudskoga spisa, što sugerira da se duboka država pobrinula da se ubojice, motiv i nalogodavci ne otkriju. Stvari su se nešto uozbiljile nakon što je Ustavni sud BiH u listopadu prošle godine presudio u korist obitelji pokojnog Leutara da su povrijeđena njihova prava zbog neopravdano duge istrage i postupka koji nije rezultirao rasvjetljavanjem atentata, pronalaskom ubojica i nalogodavaca.

Iz Tužiteljstva BiH za Večernjak su potvrdili kako istraga još uvijek traje. – Tužiteljstvo BiH je u proteklih nekoliko mjeseci poduzelo niz aktivnosti u navedenom predmetu usmjernih na zamolnice za saslušanje određenog broja osoba koje se nalaze u inozemstvu (Republici Hrvatskoj, SAD-u itd.). Dio osoba već je saslušan, a neka od saslušanja planirana su u tekućem i u sljedećem mjesecu. O navedenom će svakako biti informiran i Ustavni sud BiH – naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Objasnili su da zbog zaštite tajnosti istrage nisu u stanju dati više informacija ili detalja. Nije poznato u kojem smjeru ovoga puta ide istraga.

Svjedok Jašarević

Sin Joze Leutara ocijenio je u ranijoj izjavi za Večernjak kako bi trebalo započeti od razmontiranja montiranog sudskog procesa.

– Trebalo bi samo analizirati tko je isplaćivao novac zaštićenom svjedoku, kako su ljudi privođeni, kako se cijeli proces vodio, a napose kako se i dandanas cijeli slučaj prikriva. Oni ne žele to ni dandanas analizirati. Činjenica je da tadašnji, ali i sadašnji sami vrh sigurnosne službe, uz potporu vrha države, stoji iza svega te da i danas sve prikriva. To je nemoguće drukčije objasniti. U privatnim razgovorima sa mnom takvoga su stava bili i stranci. To je polazišna i završna točka – rekao je Leutar.

U prvoj istrazi potpuno je odbačen iskaz svjedoka Armana Jašarevića koji je za atentat optužio bošnjački politički vrh. No, onda je monstruoznom montažom, uz koju se vezivalo šefa krim-policije Faika Lušiju, ministra Mehmeda Žilića i zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića, sve usmjereno na hrvatski politički vrh te ustavne i pravne reforme.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)