Potresna reportaža iz oslobođenog Irpina: Na ulicama leševi i psi lutalice, jezivi zvukovi…

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Video je snimila ukrajinska nevladina organizacija Ukrainian Witness Project, a CNN ga je geolocirao i potvrdio njegovu autentičnost

Ukrajinske snage u posljednjih su 36 sati potisnuli Ruse iz Irpina, grada u sjeverozapadnom predgrađu Kijeva. Danas je CNN objavio snimke iz oslobođenog grada koji prikazuju razmjere uništenja ovog mjesta u kojem je prije rata živjelo 60 tisuća ljudi.

Video je snimila ukrajinska nevladina organizacija Ukrainian Witness Project, a CNN ga je geolocirao i potvrdio njegovu autentičnost.

Ovo je prvi autentičan video iz Irpina nakon nekoliko tjedana jer su intenzivne borbe u tom gradu onemogućile siguran pristup novinarima i aktivistima.

U ponedjeljak je gradonačelnik Irpina rekao da su ukrajinske trupe povratile to područje od ruskih snaga.

UPOZORENJE: Video sadrži uznemirujuće prizore

Video, snimljen u utorak, prikazuje grad kojim su zavladali apokaliptični prizori. Vjetar koji prolazi kroz preostalo drveće i zveket lima o metal jedino je što se čuje na snimci, uz tupu buku vojnih udara u daljini.

Rusija tvrdi da će smanjiti vojnu aktivnost u blizini Kijeva, ali reporteri CNN-a još nisu vidjeli znakove da se to uistinu događa jer su se vojni napadi nastavili u utorak navečer oko glavnog grada Ukrajine.

Iako su pucnjava, granate i rat zasad možda napustile Irpin, to je učinio i život u tom gradu. Uz ruševine razorenih zgrada, na ulicama su jedino što tijela ubijenih civila i psi lutalice.

Na uznemirujućoj snimci vidi se mrtva osoba u kožnoj jakni, koja je očito vukla mala kolica kada je ubijena, kako leži na ulici s licem okrenutim prema tlu. Još jedna žrtva prikazana je na leđima na stražnjem sjedištu automobila izrešetanog mecima.

Na snimci je najmanje pet tijela, a nejasno je kako i kada su umrli.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)