VIDEO – Zelenski se obrušio na Orbana pred EU kolegama: ‘Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju?‘

Vrijeme:5 min, 37 sec

 

 

Ukrajinski predsjednik opisao je svoje posjete Budimpešti kao mladić i spomen obilježju holokausta na obalama rijeke Dunav

Čelnici EU okupili su se u četvrtak, 24. ožujka, u Bruxellesu, no nisu donijeli neke značajnije odluke, piše Euractiv. Summitu je prisustvovao američki predsjednik Joe Biden, a obilježila ga i oštra videoporuka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Čelnici EU-a ponovili su svoja obećanja da će poduprijeti Ukrajinu, ali se nisu složili oko novih bolnih sankcija Rusiji, kao ni oko toga da će Ukrajina brzo postati kandidatkinja za članstvo u EU.

U svojoj zajedničkoj izjavi na kraju, čelnici EU-a su rekli: ‘Europska unija stoji uz Ukrajinu i njezin narod, a Europsko vijeće ponovno potvrđuje Versaillesku deklaraciju, priznajući europske težnje i europski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazum o pridruživanju’.

Čelnici EU-a su 11. ožujka u Versaillesu zadužili Komisiju da pripremi mišljenje o naporima Ukrajine da postane članica EU.

To, zapravo, znači da su samo ponovili svoj ‘poziv Komisiji da dostavi svoje mišljenje u skladu s relevantnim odredbama Ugovora’.

Međutim, izdavanje mišljenja, takozvanog ‘avisa’, o spremnosti zemlje za otvaranje pregovora, dugotrajan je proces koji može potrajati tjednima, pa i mjesecima prije nego što započne još duži i neizvjesniji proces pridruživanja bloku.

Zemlje članice iz istočne Europe, posebice Poljska, Slovačka, baltičke zemlje i Slovenija, pojačale su pritisak na europske čelnike kako bi uveli nove sankcije Rusiji, kao i poduprle nastojanja Kijeva za članstvom u EU.

Čelnici EU također su obećali veću praktičnu potporu Ukrajini, ponovno osudili Rusiju te zatražili prekid rata.

‘Europska unija nastavit će pružati koordiniranu političku, financijsku, materijalnu i humanitarnu potporu’, također su rekli, obvezujući se na stvaranje ‘Ukrajinskog fonda solidarnosti’ i na suradnju s međunarodnim partnerima na prikupljanju novca ‘za obnovu demokratske Ukrajine ‘ nakon što rat završi.

Međutim, malo je vjerojatno da je Ukrajina zadovoljna ishodom summita.

Govor Zelenskog

U emotivnoj molbi čelnicima EU-a, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se ranije istog dana također obratio i čelnicima NATO-a, zahvalio je na ujedinjenoj potpori EU-a njegovoj zemlji, ali je također rekao da EU kasni s uvođenjem novog paketa sankcija.

Glavni dio njegovog govora bila je izjava da se njegova zemlja pokazala vrijednom članstva u EU, te borbu Ukrajine protiv Rusije prikazao kao sukob vrijednosti naglašavajući da Kijev osigurava pristojan tretman ruskim ratnim zarobljenicima i da je u svemu transparentan.

‘To su dva različita svijeta, mi i oni’, rekao je Zelenski govoreći o Rusiji. ‘To su različite vrijednosti. To je drugačiji odnos prema životu. Ruska vojska ne zna što je dostojanstvo. Ne znaju što je savjest. Ne razumiju zašto toliko cijenimo svoju slobodu. To određuje kako će zemlja živjeti. I tko će biti u Europi’, dodao je.

‘A sada vi i ja konačno pripremamo članstvo Ukrajine u Europskoj uniji’, rekao je Zelenski.

‘Zato vas molim: nemojte zakasniti. Molim vas. Tijekom ovog mjeseca mogli ste usporediti ova dva svijeta i sve ste vidjeli. Tko koliko vrijedi. I to da bi Ukrajina trebala biti u članica EU u bliskoj budućnosti’, dodao je.

Nekim čelnicima EU-a obratio se i zasebno.

‘Litva je za nas. Latvija je za nas. Estonija je za nas. Poljska je za nas’, rekao je.

‘Stvarno vjerujem da će i Francuska i Emmanuel Macron biti za nas. Slovenija je za nas. Slovačka je za nas. Češka je za nas. Rumunjska zna što je dostojanstvo, pa će biti za nas u ključnom trenutku. Bugarska je za nas. Grčka, također vjerujem da je nas. Njemačka… malo kasnije. Portugal, Hrvatska – za nas. Švedska, plava i žuta uvijek trebaju biti zajedno. Finska, znam da si s nama. Nizozemska je racionalna, pa pronađimo zajednički jezik’, nastavio je Zelenski.

‘Malta, vjerujem da će uspjeti. Danska, vjerujem da će uspjeti. Luksemburg, razumijemo se. Cipar, stvarno vjerujem da je za nas. Italija, hvala na podršci! Španjolska, pronađimo zajednički jezik. Belgija, naći ćemo argumente. Austrija je zajedno s Ukrajincima, to su prilike i za vas, siguran sam u to. Irska je za nas.’

 

 

Najoštrije riječi Zelenski je uputio mađarskom premijeru Viktoru Orbánu:

‘Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.’

Ukrajinski predsjednik opisao je svoje posjete Budimpešti kao mladić i spomen obilježju holokausta na obalama rijeke Dunav.

‘Vidio sam taj spomenik na obali Dunava. O masovnim ubojstvima. Bio sam tamo sa svojom obitelji. Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Molim vas, ako možete, otiđite na obalu Dunava’, rekao je Zelenski.

Mađarska i Bugarska jedine su dvije članice EU koje nisu poslale oružje Ukrajini.

Dok Bugarska nerado šalje vojnu pomoć zbog povijesnih razloga, Orbán se među čelnicima EU smatra najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema riječima dužnosnika EU prisutnih na sastanku, Charles Michel je reagirao u ime država članica.

Zamor sankcijama

Slabašni konkretni rezultati sastanaka s EU-om, NATO-om i G7, naglasili su ograničene mogućnosti koje čak i međusobno tijesno povezane zemlje imaju kad je u pitanju suočavanje s Moskvom.

Nakon četiri kruga sankcija EU-a u tri tjedna, na summitu EU-a ublaženi su razgovori o daljnjim energetskim sankcijama u skorije vrijeme.

EU od Rusije uvozi oko 45 posto ukupne količine plina, 25 posto nafte i 45 posto ugljena, no neke su zemlje još ovisnije.

Njemačka, koja 55 posto svog uvoza plina dobiva iz Rusije, upozorila je da bi trenutna zabrana izazvala recesiju i još veći skok cijena energije.

Belgijski premijer Alexander De Croo usprotivio se ‘totalnom embargu’ na naftu i plin. ‘Mi nismo u ratu sami sa sobom’, rekao je.

Čelnici EU-a raspravljali su o tome da bi Europa možda morala usvojiti dodatne sankcije protiv Rusije, ali kako je nizozemski premijer Mark Rutte rekao, čelnici nisu razgovarali o tome ‘koje bi to konkretno sankcije mogle biti’.

Na pitanje je li u novom paketu sankcija i kompletna zabrana uvoza ruske energije, Rutte je rekao da ‘svi to žele, ali to ne možete učiniti u kratkom roku’, jer je potrebno vrijeme za pronalaženje alternativnih izvora energije.

Poljska i baltičke države prednjačile su u zahtjevima za strožim mjerama protiv Rusije, uključujući zabranu ulaska ruskih brodova i cestovnih vozila u EU.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da EU mora ‘slomiti’ Rusiju sankcijama, dodavši da Moskva ‘očito pokušava ponovno uspostaviti Carstvo zla’.

Izraz ‘Evil Empire’ skovao je tadašnji američki predsjednik Ronald Regan u govoru 1983. koji je označio vrhunac Hladnog rata.

U četvrtak se čelnicima EU-a na dijelu sastanka pridružio i američki predsjednik Joe Biden.

Na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća, Charlesom Michelom, Biden je istaknuo da je ‘najvažnija stvar koju zapadne zemlje moraju učiniti je da budu ujedinjene’..

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će SAD opskrbiti Europu dodatnim LNG-om kao zamjenu za ruski plin, te je taj potez opisala kao ‘važan korak naprijed’.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)