PLENKOVIĆ: Hrvati u BiH su prihvatili cijeli paket EU, zastupnik SDP radi sebi PR

Vrijeme:3 min, 12 sec

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu izjavio novinarima da je Vijeće nakon rasprave u četvrtak prihvatilo u petak zaključke koji se odnose na BiH, a odobren je i Strateški kompas usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova početkom tjedna. Napomenuo je da je strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU na području obrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Eurapa, ali i svijet.

“Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, rekao je. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH i da će ta činjenica pomoći da u ovoj fazi završnoj kada svi radimo napore da se postigne politički konsenzus o reformi izbornog zakona biti poticaj svih lidera u BiH, da se učine napori za postizanje kompromisa budući da su oni vitalni za funkcionalnost BiH”, rekao je hrvatski premijer dodajući da će to biti i poticaj približavanju te zemlje EU.

“U zaključcima se daje signal da je EU spremna dodatno se angažirati na najvišoj razini s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu. Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna”, rekao je Plenković novinarima.

Dodao je kako je cijela EU iskoristila ovaj trenutak i dala još malo poticaja da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu BiH, “u kojoj su tri naroda ravnopravna”.

Komentirao je kaos u Domu naroda BiH po pitanju glasovanja o ruskim sankcijama.

“BiH polako dolazi u fazu predizborne kampanje. Koliko ja shvaćam, to je bio zastupnik iz redova SDP-a, da baš on taj i takav bude glavni inicijator politike na razini BiH kako se uskladiti s režimom sankcije EU prema Rusiji. Ovdje je bila jeftina utakmica tko će biti taj koji će to podržati. Hrvati su, mislim na HDZ BiH, pa i na druge, vrlo jasno podržali cijeli paket EU, nema nikakvih dilema, oni se danas imati i presicu, tako da moramo to malo detaljno ispitati. Da je to nama bilo, ne bi ni ja dao da mi netko tko je iz oporbe diktira ključni politički tempo glavnih tema u našem Saboru”, rekao je.

“Imate parlament u kojem netko iz oporbe ili individualni zastupnik želi biti taj koji će kreirati okvir politike. To vam je kao kad meni na sastanke dođu ovi iz oporbe i kažu da mi radimo PR, tako vam je i ovaj, a oni sebi rade PR”, dodatno je pojasnio.

Na pitanje je li u raspravi u četvrtak bilo nekih rezervi zemalja poput Nizozemske i Njemačke, Plenković je rekao da samo Nizozemska ima tu cijelu liniju te da voli govoriti o onome što se tiče jednakosti svih građana. “Problem je što ne poznaju kontekst BiH toliko dobro kao što ju mi poznajemo”, dodao je.

“Kako godine prolaze, dolaze ljudi koji ovo znaju iz druge ruke i nemaju nikakve veze s onim što je bilo tamo”, rekao je.

“BiH je takva kakva je. Naša je uloga relaksirati tenzije, obnoviti savezništvo i dovesti sve lidere da se taj dogovor postigne. Kad se to napravi, to će svi honorirati, no on ne smije ostati na onome na čemu smo sada. To nije normalno, ja njima svima kažem: ‘Da ste vi na našem mjestu i da graničite tolike kilometre, isto bi govorili’. Hrvatska je tu da uzme BiH pod ruku i da što prije uđe u EU”, rekao je Plenković.

“Ajmo gledati budućnost, imamo još vremena da se postigne politički dogovor, pogotovo u kontekstu ruske agresije. Ako u Europi postoji nešto što se za tren može destabilizirati, to je naše susjedno područje”, dodao je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori