Analiza stručnjaka: “Ukrajinci se za ovo spremaju od 2016., mogli bi dobiti rat”

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Od početka sukoba poginulo je oko 3000 ukrajinskih vojnika, a Rusija je izgubila između 7000 i 9000 ljudi, ranjeno je između 14.000 do 21.000 ruskih vojnika, a pretrpjeli su i velike gubitke borbenih vozila – procjenjuje se više od 1000

Prema riječima američkog vojnog eksperta Johna Spencera ukrajinska vojska je kao Golijat, a ruska kao David.

“Jesu li Ukrajinci sposobni otjerati Ruse? Ne. Jesu li sposobni dobiti rat? Da”, tvrdi za Spiegel Michael Kofman, direktor odjela za Rusiju Centra za pomorske analize, istraživačkog instituta američke mornarice.

Kako je moguće da Ukrajina dobije rat?

Prema pisanju njemačkog lista tajna bi mogla biti u 2014. godini, kad su Rusi oteli Ukrajincima Krim i kad je izbila pobuna u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk na ukrajinskom teritoriju. Tada je trećina od 900.000 ukrajinskih rezervista iskusilo ratna djelovanja na istoku zemlje i prije ruske invazije, piše Spiegel. U tom sukobu poginulo je  14.000 ljudi, a Rusija invaziju na Ukrajinu ionako vidi samo kao jednu operaciju u sklopu tog sukoba.

Obje sukobljene zemlje godinama su modernizirale svoju vojsku. Dok su Rusi naglasak stavljali na uvođenje najmodernijeg oružja, Ukrajinci su se koncentrirali na taktičku izobrazbu svojih postrojbi, piše Spiegel.

“Uz pomoć zapadnih vojnih eksperata poput onih iz Velike Britanije i SAD-a izvježbani su vojnici s oružjem i istrenirani za obranu gradova”, piše Spiegel koji dodaje kako se sad pobjeda Ukrajine smatra zamislivim scenarijem.

Naime, od početka sukoba poginulo je oko 3000 ukrajinskih vojnika, a Rusija je izgubila između 7000 i 9000 ljudi, ranjeno je između 14.000 do 21.000 ruskih vojnika, a pretrpjeli su i velike gubitke borbenih vozila – procjenjuje se više od 1000.

Ukrajinski vojnici dobro su pripremljeni

Jedan od najvažnijih stratega Kijeva je general Valerij Zalužnji, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. Njemački list navodi kako se na vrijeme pobrinuo da mu vojska bude obučena za korištenje dronova i protutenkovskih raketnih bacača, postrojbe su mu taktički dobro izvježbane i koriste oružje dobiveno od Zapada u borbi protiv Putinove vojske, koja pati od ogromnih logističkih problema i slabog morala. Osim toga, on se još prije rata zalagao za obnovu i pomlađivanje postrojbi te je poznat po naglašavanju važnosti toga da se prema vojnicima treba ophoditi s poštovanjem.

“Ruska vojska suočila se s kombinacijom dobro obučenih ukrajinskih vojnika i iskusnih rezervista, što ih je znatno nadmašilo”, rekao je za Spiegel.

Borba Davida protiv Golijata

John Spencer jedan je od najvećih stručnjaka za urbano ratovanje, voditelj je odjela urbanog ratovanja u njujorškom think tanku Madison Policy Forum. Za Spencera je to borba Davida protiv Golijata. Ali ne onako kako biste očekivali: “Rusi su sada David”, ističe američki vojni ekspert, prenosi Dnevnik.hr.

Michael Kofman, direktor Odjela za Rusiju američkog Centra za pomorske analize kaže da ukrajinske trupe provode dvostruku strategiju. S jedne strane, povlače se u urbana područja, jer se gradovi lakše brane, a pokušaji osvajanja puno koštaju napadača. S druge strane, izvode kratke i brze napade, posebno na sjeveru, gdje je mnogo šumovitog, blatnjavog terena koji otežava kretanje vozila. Male, lako pokretljive skupine koriste protutenkovsko oružje za napad na neprijatelja.

“Ukrajinci tjeraju ruske snage u bitku u kojoj masa ili brojnost ne znače prednost”, kaže Kofman.

“Ukrajinci su brzo uočili da Putinova vojska ima problema s logistikom, pa su udarili na opskrbne konvoje. A Ruse je, kao da nikada nisu ratovali na sličnom terenu, iznenadilo blato. Blato može zaustaviti cijelu jednu vojsku”, rekao je za Spiegel Ed Arnold, vojni stručnjak s britanskog Royal United Services Institutea (RUSI).

Unatoč tome ruska invazija ogromna je vojna prijetnja za Ukrajinu, a pitanje je vremena kada će Kijev biti opkoljen.

“Stoga se čini da im je cilj kupiti vrijeme kako bi u Kijev uspjeli dopremiti što više vode, hrane, oružja i streljiva za opsadu. Mislim da Rusi nisu spremni za borbu koja ih čeka”, kaže vojni ekspert Spencer.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)