Milanović: ”Kada je Hrvatska prolazila kroz kalvariju podrške iz svijeta nije bilo, oružja još i manje”

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Zoran Milanović - 1Zoran Milanović - 2+1Zoran Milanović - 3


”Rat bijesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u povijesti, slabo se uči, a cijenu plaćaju najslabiji i najsiromašniji. Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju, užas, noćnu moru, podrške iz svijeta nije bilo osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno, a oružje je bilo još i manje. Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći uz opstrukcije”, rekao je u prigodnom govoru Zoran Milanović.

”Godinama smo dokazivali da je naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega pošten, pravedan i s ciljem koji podržava ogromna većina hrvatskog naroda. To je ono što stoji iza vas i iza nas, iza onih koji su u tome aktivno sudjelovali i danas su ovdje među nama još uvijek aktivni živi ljudi i onih koji više nisu među nama“, rekao je predsjednik Milanović, te dodao ”vojnički poziv je nešto drugo, nije kao svaka profesija. Tu smo da zajednički branimo hrvatsku domovinu i da učinimo sve da u slučaju da bude potrebe to možemo učiniti s nečim, a to su prije svega ljudi, a onda i oprema”, nastavio je.

Istaknuo je kako ”ono što je prošla naša nacija nije prošla niti jedna u Europi u posljednjih 30 godina”.

Nekoliko dana nije se oglasio

Novih informacija o padu drona usred Zagreba nema, rat u Ukrajini svakim je danom sve krvaviji. U susjedstvu nema dogovora oko novog izbornog zakona, a duhovi prošlosti ionako nikad ne spavaju.

Uz sve to, problema zaista ne nedostaje niti na domaćem terenu – pored inflacije i svakodnevne borbe za standard po mjeri čovjeka danas su i točno dvije godine od velikog zagrebačkog potresa, a pomake u obnovi moglo bi se tražiti mikroskopom.

Hoće li, iako o istrazi o padu drona detalje dosad nije želio iznositi, išta od ovoga ili kakva druga tema inspirirati predsjednika Republike za novi istup kojim će opet i podignuti prašinu i ostaviti repove, nezahvalno je prognozirati.

Naime, Zoran Milanović, koji se nekoliko dana nije oglašavao nakon što je s premijerom na tlu na distanci vojevao bitku oko preleta vojnih aviona dok su brojna pitanja oko pada drona i dalje u zraku, posjetit će Slavoniju.

Milanović je kao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH sudjelovao u Vinkovcima na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Nakon tamošnjeg prigodnog obraćanja izjave bi Milanović trebao dati kasnije nakon posjeta Đuro Đaković Grupi d.d., u kojoj će održati sastanak s upravom i obići proizvodni pogon tvrtke.

 

https://dnevnik.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)