“Ako žele izbjeći ruski utjecaj u BiH i guranje Hrvata Putinu Amerikanci trebaju stisnuti Bakira da prihvati Izborni zakon”

Vrijeme:1 min, 4 sec

Još jedan krug pregovora oko Izbornoga zakona u BiH je propao. Nema dogovora i nema jasnog znaka da će ih biti.

Hrvati, za sada, ostaju narod bez političkih prava.

Komentar o najnovijim događajima zagrebački portal Otvoreno je tražio od novinara i političkog komentatora Ivana Crnjca.

Crnjac upozorava da bi izostanak dogovora mogao biti poguban u kontekstu situacije u Ukrajini i utjecaja Rusa u BiH.

“Izostankom dogovora o izbornoj reformi se stvara jako pogodno tlo za jačanje ruskog utjecaja u BiH. Amerikanci bi trebali stisnuti SDA i Izetbegovića do kraja ako ne žele da BiH postane Putinova puppet state. Dodik, da se ne lažemo, čeka izliku za takvo što. Hrvati će biti prisiljeni posegnuti za tim potezom ako ih Amerika iznevjeri, a izostanak Izbornoga zakona bi bio upravo to, guranje Hrvata Rusima”, rekao je Crnjac.

Dodaje kako BiH, na geostrateškoj karti, nije nimalo nevažna.

“Ako Hrvati mogu čuvati subjektivitet tako što će biti ruske marionete, vjerujem da će to učinit. Ne zbog želje, nego iz najprostije ljudske i političke potrebe. A BiH kao marionetska ruska država je za ionako trusan Balkan zadnje što mu treba. Oni koji ne misle da je to moguće i smatraju to nevažnim neka pogledaju položaj BiH na karti”, zaključio je Crnjac.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori