Rodoljubi koji ste za Putina, probudite se!

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

Ova kolumna poruka je onim našim rodoljubima koji su za Putina, koji u ovom ratu navijaju za Rusiju. Kao da su zaboravili na sve, pa i na naš Domovinski (obrambeni i oslobodilački) rat, na koji se inače stalno pozivaju i u njega ne daju nikomu dirnuti.

 

A rat u Ukrajini zapravo je posve neprihvatljiva oružana agresija jedne države na drugu. I to države koja je od te susjedne države već nasilno odcijepila dio njezina teritorija (Krim), a dijelove Luganske i Donjecke oblasti uz svesrdnu rusku pomoć najprije u obliku („četničke“) pobune uzurpirala, a zatim ondje proglašene dvije republike („srpske krajine“) priznala kao samostalne u granicama dviju triput većih ukrajinskih regija. I onamo službeno poslala i svoju vojsku.

Agresiju na Ukrajinu, u kojoj se tu zemlju i njezin glavni grad napada s juga, istoka i sjevera, i na koju se ispaljuju rakete s ruskog i bjeloruskog i otetog ozemlja, ruska vlada naziva eufemistički “posebnom vojnom operacijom”. I osvajanje Vukovara nedvojbeno je, po takvoj logici, po logici crveno-petokrakaških generala iz Beograda, bila „posebna vojna operacija“ – a nipošto agresija.

Rusija s Vladimirom Putinom na čelu jest agresor po svakoj logici i po mjerilima međunarodnoga prava i Povelje UN-a. Samostalna i međunarodno priznata država Ukrajina napadnuta je. Ona je žrtva agresije, koja se u međuvremenu pretvorila i pretvara se sve više u brutalni pokolj civila, raspršenje naroda i razaranje njegove domovine. Napadaju se ne samo vojna uporišta i vojna infrastruktura, nego i gradovi i naselja i civilna infrastruktura. Do sada je u tim napadima poginulo i na desetke djece. A koliko će još biti žrtava, to nitko ne može predvidjeti.

Milijuni su već napustili svoja prebivališta tražeći spas za sebe i svoje obitelji u zapadnim dijelovima i u nekoj stranoj, europskoj zemlji zapadno od njihove. Ruske snage bombardiraju civilne zgrade, bolnice, škole, vodovodna, električna i druga postrojenja i sustave. Humanitarni koridori koje same proglase nisu sigurni; civili napuštaju (oni koji to uspiju) svoje gradove i ognjišta pod paljbom ruskih snaga. 

Kada bi Putina u onomu što čini vodili i najopravdaniji razlozi i kada bi imao i najuzvišenije ciljeve, on je opet svakako u krivu. U krivu je zato što se za ostvarenje tih ciljeva služi moralno nedopustivim sredstvima. Cilj ne opravdava nezakonita i nemoralna i neljudska sredstva – to je sigurni i trajni katolički nauk. To je i jedna od temeljnih duhovnih zasada prosvijećene zapadno-kršćanske uljudbe.

Ruska pravoslavna Crkva s patrijarhom Kirilom na čelu podupire i opravdava agresiju, onako kao što su patrijarh, biskupi i mnogi drugi klerici i pripadnici Srpske pravoslavne crkve podupirali i opravdavali agresiju JNA i Srbije na Hrvatsku i, poslije, na Bosnu i Hercegovinu. Pritom se još pozivaju na vjeru i na nekakve tobože duhovno-religiozne razloge i ciljeve.

Riječ je o ruskom napadačkom i neizazvanom ratu, riječ je o neopravdanom i nepravednom ratu i riječ je o brutalnom i neljudskom ratu koji se vodi isključivo na teritoriju jedne od njih. Kao što se onaj naš nije vodio na teritoriju Srbije, nego isključivao zapadno od Dunava i Drine. 

Svaki pravi Hrvat, a još više ako je i katolik, morao bi bezuvjetno biti na strani dobra, a ne na strani zla. Morao bi biti na strani nepravno napadnutih i nevinih koji pate i stradavaju. I nitko ne bi smio pristajati na logiku zla – ma kako se i ma čime se zlosilje pokušavalo pravdati. 

Cjenjeni hrvatski rodoljubi koji ste zaljubljeni u Putina, pitamo vas: Ako se cijela stvar bude otela kontroli, zar stvarno mislite da će Rusija i Putin poštedjeti vas zato što ste navijali za njih? Ili da će poštedjeti sve nas. Probudite se! Bili ste zaljubljeni i u Orbana u Mađarskoj. A kada ste (prekasno) otkrili da on intenzivno surađuje s Vučićem, i da preko njegove zemlje može više od pola sata letjeti raketa prema Hrvatskoj, a da mađarska vojska ništa ne poduzme, niti informira hrvatsku vojsku, razočarali ste se. No javno niste spremni priznati danas da ste do jučer bili u krivi. Radije šutite, da vaša zabluda ode u zaborav.

I Putinova Rusija surađuje sa Srbijom, no vi i o tome šutite. Izjednačili ste se s protuhrvatskim nevladinim udrugama, koje također o svemu što se u Ukrajini događa samo šute. Bit će da, kao valjda i neki od vas, potajno navijaju i za Rusiju, i za Putina, i za Srbiju. Što drugo zaključiti?

Na kraju, što nam preostaje reći? Jedino ovo: Ako navijate za Rusiju i za Putina, postajete, premda izdaleka i sa sigurne distance od ratišta i ukrajinskog užasa, neizravni su-dionici u ovom velikom ratnom zločinu. 

Probudite se!     

M.O.,Hrvatsko nebo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)