Svetac dana: Luigi Orione – svetac siromašnih, bolesnih i siročadi

Vrijeme:1 min, 51 sec

12. OŽUJKA

Preminuo je 12. ožujka 1940. godine, okružen svojim svećenicima i suradnicima u kući Sanremo, rekavši prije toga: “Ne bih želio umrijeti među palminim granama, već među siromasima kao Isus Krist”

Sveti Luigi Orione Giovanni rođen jn 23. lipnja 1872. godine u siromašnoj obitelji u Pontecuroneu, mjestu koje se nalazi u talijanskoj provinciji Alessandriji. Od 1886. do 1889. godine bio je student na oratoriju Valdocco u Torinu. U oratoriju ga je primijetio don Ivan Bosco, koji ga je smatrao jednim od svojih najboljih i omiljenih učenika. Sveti Luigi je s trinaest godina počeo osjećati zdravstvene poteškoće, ali, kada je tri godine kasnije nazočio smrti Don Bosca bio je čudesno izliječen. Sa samo 20 godina ustanovio je oratorij za siromašnu djecu, a već sljedeće godine, pokrenuo je strukovnu školu za siromašne.

Krajem Prvog svjetskog rata počeo je širiti svoj rad. Osnivao je škole, kolonije ljubavi i potpore s posebnim naglaskom za pomaganje siročadi i siromaha. Tijekom sljedeća dva desetljeća, temelje ovakvih družbi je širio Italijom, ali i Amerikom. U zimu 1940. Don Orione je bio pogođen nizom teških srčanih i plućnih bolesti. Preminuo je 12. ožujka 1940. godine, okružen svojim svećenicima i suradnicima u kući Sanremo, rekavši prije toga: “Ne bih želio umrijeti među palminim granama, već među siromasima kao Isus Krist.” Zadnji uzdah njegovih usana bijaše: “Isuse, Isuse, ja odlazim!” Papa Ivan Pavao II. ga je 1980. godine proglasio blaženim, a svetim 2004. godine. Njegovo tijelo je  svake godine 26. listopada, na dan kada je proglašen svetim, izloženo u svetištu Naše Gospe od Brze Pomoći u Tortoni.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)