Featured Video Play Icon

MANDIĆ: Putinu ništa ne ide po planu, gubitci ruskih snaga već sada su 30.000 ljudi, a Rusiji ponestaje novca za rat

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Vojni analitičar Ivica Mandić iz Instituta za hibridne sukobe iz Zagreba izjavio je kako Putinu u agresiji na Ukrajinu ništa ne ide po planu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Planirao se Blic krieg s jasnim ciljem smjenjivanja legitimno izabrane vlasti u Ukrajini i postavljanje nekoga tko je po volji Moskvi. Ušli su u fazu rata iscrpljivanja koji je fokusiran na urbane sredine, a to u svakom ratu odgovara branitelju, kazao je Mandić gostujući u Dnevniku RTV HB.

 

 

Naglasio je kako su gubitci ruskih oružanih snaga ogromni.

-Danas možemo reći da su trajni i povratni gubitci ruskih oružanih snaga 30.000 ljudi. Tu se misli na mrtve i teško ozlijeđene sa stradavanjima ekstremiteta i ranjavanje u području vitalnih organa, posebno glave, pojasnio je Mandić, dodajući kako je “jedan korpus izbačen iz stroja”.

Takav rat koji je karakteriziran velikim ljudskim gubitcima, ali i ogromnom potrošnjom u smislu pametnih raketa- balističkih ili krstarećih- stravično košta, a Ruska Federacija nije u stanju financirati jedan dugotrajni rat, koji im je nametnula Ukrajina, jer je svoje oružane snage grupirala u urbane sredine.

Rat će po Mandićevu mišljenju potrajati dok se u Moskvi sadašnja politička garnitura ne zamjeni.

– Jedna strana su ogromni gubitci i ogromni troškovi rata a s druge strane Rusiju su nametnute takve sankcije koje nisu zapamćene od Drugog svjetskog rata. U takvoj situacija Rusija nema novaca financirati rat. Njihove pričuve su sankcijama prepolovljene. tristo i nešto milijardi za vođenje rata, iako je ta cifra običnim ljudima stravična naprosto je jako malo novca. Usporedbe radi dan ratovanja Rusiju košta 20 milijardi dolara. Ruska Federacija vrši mobilizaciju vlastitih oružanih snaga na dalekom istoku, ali to nisu pojačanja već popunjavanje rupa u vlastitim redovima, pojasnio je Mandić.

Naglasio je kako se u medijma vrlo često može vidjeti kako ruske oružane snage kontroliraju određeni teritorij. Ukrajine.

– To je netočno, oni ne kontroliraju teritorij već komunikacije.

S obzirom da je Ukrajina teritorijalno ogromna zemlja, koju je kao takvu teško osvojiti i držati pod okupacijom Mandić vjeruje da je Putin odlučio napasti Ukrajinu iz iracionalnih razloga.

-Postoji puno naznaka da je Putin nakon 20 godina vladanja Rusijom, u 70-tim godinama života došao u fazu ozbiljne iracionanosti. Jer racionalna osoba ne bi pokrenula ovakav rat, kazao je uz ostalo Mandić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)