VIJESTI: Putin podigao nuklearne snage na visok stupanj pripravnosti

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve.

Putin je naredio vojnom zapovjedništvu da nuklearne snage stavi u pripravnost, javlja Guardian. To je učinio zbog, kako tvrdi, “agresivnih izjava iz NATO zemalja”, javlja Reuters.

‘Najviši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da uvedu snage za obuzdavanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva’, kazao je Putin nakon sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim.

Putinu je propao plan da dovuče Zelenskog kod Lukašenka na pregovore – no, ako do njih ipak dođe, posrednica bi mogla biti bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Papa Franjo poručio je u nedjelju onima “koji vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja” da Bog nije na njihovoj strani i zatražio otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine.

Papa je u obraćanju hodočasnicima na Trgu svetog Petra, među kojima je bilo mnogih s ukrajinskim zastavama, rekao da mu je srce slomljeno.

– Oni koji ratuju zaboravljaju čovječanstvo – rekao je papa.

Francuska se pridružila sve dužoj listi europskih država koje su zatvorile, ili su najavile da će zatvoriti, svoj zračni prostor za ruske avione.

Irska “apsolutno” podržava zahtjev Ukrajine da ih se razmotri kao zemlju kandidatkinju za primanje u Europsku uniju, rekao je irski ministar za europske poslove Thomas Byrne.

Ova izjava dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio da je sada “ključni trenutak” za odluku hoće li se Ukrajina ikad pridružiti Uniji.

Zahtjev Ukrajine da postane kandidat za ulazak EU podržali bi i Poljska, Slovenija i Litva.

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je kako je njegova vlada i dalje “umjerena i odgovorna” u pogledu sukoba koji testira njihove veze s Kijevom i Moskvom.

Govoreći za televiziju nakon tjednog sastanka vlade, Bennett nije spomenuo ukrajinske molbe da Izrael posreduje u krizi s Rusijom.

Izrael je oprezan u pogledu sukoba s Rusijom, posebno zbog susjedne Sirije, gdje Moskva ima vojnu moć.

– Molimo se za dobrobit ukrajinskih građana i nadamo se da će se spriječiti daljnje krvoproliće. Vodimo se umjerenošću i odgovornošću – rekao je Bennett.

Protiv rata u Ukrajini oglasio se prvi ruski oligarh.

Mikhail Fridman, jedan od najbogatijih građana Rusije te vlasnik Alfa grupe, kazao je u pismu da je rat u Ukrajini tragedija te pozvao na prekid krvoprolića.

– Duboko sam povezan i s Ukrajincima i s Rusima te trenutni konflikt vidim kao tragediju za obje strane – napisao je Fridman.

Kamenjar/https://kamenjar.com/Hrvatsko nebo