BIDEN: Dvije su opcije, započeti treći svjetski rat ili …

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je jedan od njegovih glavnih strateških ciljeva održati ujedinjenje NATO-a i Europske unije dok Rusija napada Ukrajinu.

U intervjuu koji je dao komentatoru Brianu Tyleru Cohenu, američki predsjednik je rekao:

– Moj cilj od samog početka bio je osigurati da cijeli NATO i Europsku uniju držim zajedno. Jer jedina stvar za koju mislim da je Putin mislio da može učiniti je podijeliti NATO, kako bi si otvorio put da prođe nekažnjeno, no to se nije dogodilo – rekao je američki predsjednik.

Rekao je da bi Rusija mogla platiti visoku cijenu i dugoročno i kratkoročno zbog invazije na Ukrajinu dodajući da ta invazija zbližava Europu i NATO.

– Putinovi potezi zapravo dovode do potpuno suprotnog učinka. Umjesto podjele, doveo je do zbližavanja – rekao je Biden.

Na pitanje o sankcijama, Biden je ustvrdio da vjeruje da je to jedan od načina da se Rusija kazni bez rizika od rata na globalnoj razini.

– Postoje dvije opcije. Započeti treći svjetski rat, zaratiti s Rusijom, fizički. Ili se pobrinuti da zemlja koja djeluje tako suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to što je učinila – rekao je, između ostalog, Biden i dodao je:

– Nema sankcija koje su odmah daju rezultate. Ne možete sankcionirati nekoga i reći mu: “Više nećeš biti predsjednik Rusije”. Ovo su najšire sankcije u povijesti, ekonomske i političke.

Komentirao je i izjave Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori