Vučić odbio uvesti sankcije Rusiji, a odgovorio i Milanoviću: ‘Ne brinu njih vodeni pištolji…’

Vrijeme:4 min, 24 sec

 

U Zaključku stoji kako Srbija žali zbog svega što se događa na istoku Europe, a da Srbija Ruse i Ukrajince gleda kao bratski narod

Poslije sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, a poslije 48 sati koliko je rekao da će čekati s iznošenjem bilo kojih stavova u vezi invazije Rusije na Ukrajinu, večeras se konačno oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Savjet je donio Zaključak koji ima 15 točaka u kojemu se, kako je rekao, gledalo ne samo na svaku riječ nego i na svako slovo.

– Prethodnih dana pokušavali smo i uspjeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini i našeg djelovanja i reakcije, kao i svih postupaka i poteza koji naši državni organi trebaju provesti. Bili smo suočeni s problemima i gotovo neskrivenim pritiscima. Odluku smo donijeli trezveno, hladne glave – rekao je u uvodu Vučić napominjući kako je Zaključak takav da se nikome u cijelosti neće dopasti.

U Zaključku stoji kako Srbija žali zbog svega što se događa na istoku Europe, a da Srbija Ruse i Ukrajince gleda kao bratski narod. Dodao je kako je Srbija privržena teritorijalnom načelu te da je jedan od osnovnih principa doslovno poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država.

Kazao je i kako je Srbija uvijek vodila odgovornu i principijelnu vanjsku politiku te da je to skupo platila te da Srbija pruža punu podršku teritorijalnog integriteta Ukrajini. Dodao je i kako se Srbija zalaže za mirno rješavanje sporova te da se u svojoj vanjskoj politici zalaže da se sačuva mir u regiji ističući kako su mir i stabilnost od ključnog značaja i interesa srpskog naroda. U Zaključku stoji i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji te da će se rukovoditi svojim vitalnim interesima.

Podsjetio je kako je Srbija bila suočena sa sankcijama i da stoga vrlo dobro zna što one znači. Najavio je i da će radi trenutačne situacije vojne vježbe policije i vojske sa stranim partnerima biti prekinute do daljnjeg. Upozorio je građane Srbije da će biti suočeni sa zakonskim posljedicama ako odluče ratovati u Ukrajini.

– Srbija poštuje međunarodno javno pravo i od toga ne odustaje i to je najbolji način da zaštitimo sebe, svoje principe i interese. Srbija dobro razumije svoje potrebe bez obzira na to što netko želio i ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, a poštuje i tradicionalna prijateljstva. Pri tome i ne zaboravlja 2015. i 1999. godinu i sve godine koje su prethodile ovome. Ovo ponašanje Srbije je odgovorno, ozbiljno i nismo žurili. Znamo da nikome u cijelosti se Zaključak neće dopasti. Mislim da učinili najbolju moguću stvar za Srbiju – istakao je Vučić.

Govoreći o razlozima zašto Srbija, unatoč zahtjevima EU, nije uvela sankcije Rusije rekao je kako to ne bi bilo pošteno prema Rusiji koja je bila jedina koja nije uvela sankcije Srbiji i koja je uvijek stajala iza Srbije. Istakao je i kako Srbija oduvijek ima dobre odnose s Ukrajinom i da poštuje njen teritorijalni integritet te da država nikada ništa nažao ništa nije učinila Srbiji.

Prokomentirao je i današnju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je u današnjoj izjavi rekao s čime će Srbija na Kosovo – s vodenim pištoljima, kao i izjavu ministra Tome Medveda da očekuje da se Srbija svrsta na pravu stranu. Vučić je rekao kako iznimno poštuje Hrvatsku kao i Hrvatsku vojsku te da se radi o respektabilnoj i snažnoj vojsci koja i dalje jača.

– Kada je riječ o pištoljima na vodu tu je moj mali sin apsolutni svjetski prvak jer ima 19 vodenih pištolja i pušaka. Međutim, ja ne mislim da je njih brinu vodeni pištolji nego što po svim svjetskim analizama Vojska Srbije nije tri puta slabija nego je malo jača i dalje jača. Nastavit ćemo i dalje da gradimo Vojsku Srbije – rekao je Vučić.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je rekao kako za njega nema dileme i da je njima jedini interes Srbije.

– Zapad je očekivao da Srbija uvede sankcije Rusiji, a Rusija valjda da pohvalimo sve što su oni uradili i priznamo sve što su oni priznali. Zapad govori o grubom narušavanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta kao da se ništa nije dogodilo na Kosovu. Bi li nam SAD i zapad vratili Kosovo kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji. Ako ne uvedemo sankcije Rusiji nećemo u EU ući 2030. godine nego ćemo ući 2050. godine? Sve radimo u interesu Srbije. Mislim kako je ovo najbolja moguća odluka – rekao je Dačić.

Prokomentirao je i izjavu ministra branitelja Tome Medveda kako očekuje da Srbija izabere pravu stranu.

– Hrvati su pravi majstori jer oni su u svim ratovima birali pravu stranu. Ne bih se iznenadio da već spremaju ruske zastave. Tako su vadili i zastave Austro ugarske, i Hitlera su masovno dočekivali pa poslije i Tita. I sad da oni nas pozivaju da izaberemo pravu stranu je malo licemjerno. Pa prije je pao Berlin u Drugom svjetskom ratu nego Zagreb – rekao je Dačić.

Na konferenciji je bilo riječi i o mogućnosti da ruski sportski klubovi svoje domaće utakmice igraju u Srbiji. Vučić je rekao kako nema ništa protiv toga i da će Srbija svima biti dobar domaćin i garantirati sigurnost.

>> VIDEO Milanović: ‘Srbija kao na žeravici, ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira’

 

 

Branimir Bradarić/VL/ https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)