Sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini, oglasio se veleposlanik: ‘Hrvatska je obranjena hrabrošću, a tako ćemo i mi obraniti Ukrajinu’

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

‘U novoj povijesti Europe, samo je Hrvatska nažalost doživjela ovo i zna što znači braniti svoju zemlju’, rekao je

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Vasilj Kirilič dao je izjavu u hrvatskom Saboru nakon što je sa 133 glasa “za” i jednim suzdržanim, Sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Krilič kaže da je deklaracija snažan korak te poruka Ukrajini, Ukrajincima o podršci u ovoj teškoj situaciji. “Zahvaljujem svim zastupnicima, cijeloj RH na podršci. Vi ste doživjeli ovaj teški trenutak koji mi sad prolazimo. U novoj povijesti Europe, samo je Hrvatska nažalost doživjela ovo i zna što znači braniti svoju zemlju. Vi ste obranili svoju zemlju, obranit ćemo i mi”, dodaje veleposlanik koji kaže da ne trebaju tuđe, ali ne daju ni svoje.

Citirao je potom Ljudevita Gaja i budnicu “Još Hrvatska ni propala” pa zaključio kako Ukrajina doživljava težak trenutak jer traje granatiranje Kijeva.

“Snažni smo duhom, naša je vojska snažna i duhim kao i vojno jer branimo svoju zemlju. Ovo je brutalno ponašanje Rusije prema Ukrajini”, kaže pa navodi kako je Ukrajina demokratska država koja je istaknula svoj strateški cilj, a to su EU i NATO. Govori dalje da i oni imaju svoja prava te da ni po kakvoj logici ne mogu prihvatiti invaziju na Ukrajinu.

Prisjetio se potom rujna 2021. godine kada je gledao dokumentarac o obrani Hrvatske.

“Obranjena je hrabrošću, a hrabrošću ćemo i mi obraniti svoju Ukrajinu. Živjela Hrvatska, slava Ukrajini”, zaključio je.

Inače, Hrvatski sabor većinom od 133 glasa “za” i  jednim suzdržanim usvojio je u petak Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Suzdržana je bila Katarina Peović (Radnička fronta). Glasovanje u Saboru s galerije pratio je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, a donošenje Deklaracije zastupnici su popratili pljeskom.

RTL/ /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)