DŽEBA: Iz Bruxellesa smo dobili ‘vjetar u leđa’ za otklanjanje diskriminacije u izbornom procesu

Vrijeme:2 min, 55 sec
Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman je nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu izvijestio javnost da EU očekuje da bosanskohercegovački lideri ubrzaju dogovore oko izbornog zakona kako bi se novi izbori u listopadu mogli održati po novom zakonu zbog toga što bi se tek nakon toga mogla ostvariti učinkovita vlast u zemlji. On je dodao kako je zadovoljan raspravom zato što je većina država članica podržala hrvatske argumente.

Izjava Gordana Grlića Radmana utemeljena je na raspravi koja se vodila i na izjavi Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije. Borrell je, podsjećamo, kazao kako je pozvao bh lidere da preuzmu odgovornost i poštuju Ustav BiH, te da nema prostora za podijeljenu BiH te da preferira dijalog i sporazum između stranaka kako bi se vratili reformama.

Upitan daju li poruke iz Bruxellesa “vjetar u leđa” legitimnim zahtjevima političkih predstavnika Hrvata za reformom Izbornog zakona BiH, Damir Džeba, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Hrvatskom Medijskom Servisu kaže da je ovakav stav većine ministara vanjskih poslova Europske unije ustvari poziv za poštivanje presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

“One se tiču izmjena Izbornog zakona BiH i ograničenih izmjena Ustava BiH. Može se potvrdno kazati da je ovakav stav ‘vjetar u leđa’ otklanjanju diskriminacije u izbornom procesu koju traže navedeni sudovi a istovjetni su i legitimnim zahtjevima političkih predstavnika Hrvata, odnosno isti stavovi se nalaze i u zaključcima s izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH”, kazao je Džeba.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH osvrnuo se i na pitanje može li ovakav stav pomoći eventualnom postizanju dogovora o reformi Izbornog zakona BiH.

Džeba posebno važnim smatra naglasiti stav iz izjave Borrella da „preferira dijalog i sporazum između stranaka kako bi se vratili reformama“ kao jaku poruku koja se, kako dodaje, nalazi i unutar sedam zaključaka HNS-a.

“Zaključci HNS-a BiH pozivaju na nastavak dijaloga za izmjene Izbornog zakona BiH sukladno presudama za otklanjanje diskriminacije i neustavnosti. Također je  Borrell spomenuo i sporazum između stranaka a mi takav već imamo potpisan. To je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ili popularno zvani Mostarski sporazum potpisan 17.6.2020. u nazočnosti međunarodne zajednice”, rekao je Džeba.

Sugovornik HMS-a pojašnjava da u ovakvom vremenu, odnosno aktualnom političkom trenutku, vrijedi navesti dijelove iz spomenutog Mostarskog sporazuma:

„Stranke potpisnice ovog Sporazuma opredijeljene su za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupit će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanskog povjerenstva u skladu s europskim standardima“, citirao je Džeba dijelove Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Džeba zaključuje da je sve ovo što je citirano iz Mostarskog sporazuma navedeno i u zaključcima HNS-a BiH, a koji se poklapaju se s izjavama i stavovima s održanog sastanka ministara vanjskih poslova EU.

 

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)