Hrvati su najveći branitelji europske budućnosti BiH

Vrijeme:2 min, 25 sec

Ovoga tjedna navršilo se šest godina od kada je BiH, u najvećoj mjeri zaslugom hrvatskih političkih predstavnika, podnijela zahtjev za dobivanja statusa kandidata u Europskoj uniji, a tom prilikom tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović jasno je uputio na povijesni značaj približavanja BiH, zemlje ravnopravnih, konstitutivnih naroda, europskoj obitelji suvremenih demokratskih država.

Danas, šest godina poslije, Hrvati ponovno dokazuju kako su predvodnici europskih vrijednosti u državi koja ima aspiracije postati članicom Unije, upućujući na poštivanje svih onih europskih standarda, kao i temeljnih ustavnih načela na kojima počiva BiH kao višenacionalna država. Hrvatski narodni sabor, koji danas na zasjedanju u Mostaru okuplja više od 630 hrvatskih izaslanika, od općine do države, u izvršnim i zakonodavnim tijelima te iz svih krajeva BiH upravo će svoj naglasak imati na povijesnoj prilici da BiH u ovoj godini dokaže svoj multinacionalni karakter temeljen na poštivanju drugog i drukčijeg. A prilika leži u potrebi da predstavnici drugih naroda prepoznaju potrebu da se onaj treći – hrvatski, konstitutivan u svoj punini toga ustavnoga načela, mora osjećati ugodno u svojoj državi Bosni i Hercegovini. Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora bit će svojevrsni poziv na smirivanje političke krize u BiH, ponovno vraćanje za pregovarači stol te potrebu da se konačno provedu već potpisani dogovori, a napose sporazum iz Mostara koji je, podsjećamo, potpisan upravo u nazočnosti ključnih prijatelja BiH – Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Istim sporazumom bila je predviđena promjena Izbornog zakona tako da se njime osigura legitimno političko predstavljanje kao jedina mogućnost implementacije natkrovljujućeg načela Ustava BiH – konstitutivnosti naroda. Baš kao i prije šest godina, ali i nebrojeno puta od Daytona pa naovamo, Hrvati, kao iskreni zagovaratelji moderne, europske, prosperitetne BiH, zatražit će da BiH dobije priliku razvijati se u smjeru koji će svakom njezinom narodu, ali i svakom njezinom građaninu, omogućiti prava – birati i biti biran. Na tom putu traže i pomoć prijatelja Bosne i Hercegovine – SAD-a i EU-a, koji su svjesni važnosti harmonizacije međunacionalnih odnosa u zemlji te koji su do sada pokazali i pokazuju spremnost pružiti medijaciju domaćim političkim liderima u suočavanju s nerijetko teškim pregovaračkim procesima. Hrvatski narodni sabor sa zasjedanja u Mostaru šalje poruku kako je BiH domovina i hrvatskog naroda koji ju želi vidjeti na putu europskih integracija, uz puno poštivanje svih onih prava i sloboda koje inače postoje u višenacionalnim državama, istodobno preuzimajući odgovornost biti integrativnim čimbenikom u BiH. A na tom putu od BiH se traži poštivanje odluka sudskih tijela, počevši od Suda u Strasbourgu pa do Ustavnog suda BiH koji je u svojoj odluci jasno istaknuo važnost legitimnog političkog predstavljanja naroda.

BiH na putu k ostvarenju svoga ideala nije sama. Republika Hrvatska, kao potpisnik Daytonskog sporazuma, ali i najveći osvjedočeni prijatelj BiH, imala je, ima i imat će konstruktivnu ulogu u pomirenju naroda, ali je i najveći zagovaratelj i odvjetnik interesa BiH u Bruxellesu, konstantno lobirajući za njezin što skoriji ulazak u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)