PROBLEM BOŠNJAČKE POLITIKE: Bošnjačke Crvenkapice

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Bošnjačka politika žrtva je vlastitih maksimalističkih, nebuloznih bajki

Najveći problem bošnjačke političke misli i svijesti ovdje je što je ona na razini Crvenkapice. Kada slušam pojedine političare i profesore ovdje, ozbiljno se pitam je li mi imamo posla s ljudima koji su u intelektualnom razvoju zaglavili na razini sedmogodišnjaka, piše Avaz Danijal Hadžović.

“Ovdje se, kao mainstream bošnjačke politike, hladno plasiraju teorije kako ćemo ukinuti Republiku Srpsku, kako u čitavoj državi treba uspostaviti sustav “jedan čovjek – jedan glas”, kako iz Ustava treba brisati konstitutivne narode, kako državu treba podijeliti na četiri regije…

Silajdžić je na priči o ukidanju Republike Srpske srušio “travanjski paket”, ogroman iskorak ustavnih reformi u pravcu jačanja države, sve uz gromoglasan pljesak akademije i pojedinih medija… Komšić na priči “jedan čovjek – jedan glas” već 12 godina ublehari u Predsjedništvu.

Evo, i ja bih potpisao odmah takvu državu, kao što bih odmah potpisao i da budemo svjetski prvaci u nogometu, samo što je i ovo potonje realnije od ovog prvog”, navodi dalje.

“Kako točno, momci?

Kako kad se tome protivi većina pripadnika dva naroda u državi, jedan od njih ima entitet, entitetsko glasanje, oba imaju klubove u domovima naroda i kvote u vlasti, Srbiju i Hrvatsku iza sebe, i kako kada iza Daytona stoje najveće zapadne sile koje jamče njegov opstanak?

Bošnjačka politika žrtva je vlastitih maksimalističkih, nebuloznih bajki. Narodu se tri desetljeća prodaju šarene laže koje nemaju veze sa zdravim razumom.

Minimalan mogući pomak u funkcioniranju države redovito se žrtvuje zarad utopija maksimalističkih bajki, a stanje u BiH za svo vrijeme postaje sve gore i beznadežnije.

Često sam slušao ocjene kako smo mi narod u pretpolitičkoj svijesti. Ja mislim da je stvar i puno gora, mi smo zapravo narod na razini sedmogodišnjaka koji politiku, vještinu mogućeg, igru moći, samu po sebi surovu i pragmatičnu, percipira iz pozicije fantazmi neurotičnog djeteta”, navodi u kolumni.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori