Može li se rat izbjeći? Ukrajina zatražila sastanak s Rusijom, stigla reakcija iz Kremlja

Vrijeme:6 min, 2 sec

 

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetit će Kijev u ponedjeljak kako bi razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskijem o stabilizaciji ukrajinske ekonomije.

* Bijela kuća upozorila je da ruski napad na Ukrajinu može početi u svakom trenutku, i to bombardiranjem iz zraka.

* Telefonski razgovor između Putina i Bidena nije smirio sve jače tenzije između Rusije i Ukrajine

* Ukrajina tražila sastanak s Rusijom u naredna dva dana

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

13:45 Britanski premijer Boris Johnson kaže da su “dokazi prilično jasni” da Rusija planira invaziju na Ukrajinu.

Tijekom posjeta Škotskoj kazao je da vojska okuplja na ukrajinskoj granici i da postoje i “sve vrste drugih znakova koji pokazuju da su ozbiljne pripreme”.

Dodao je da je riječ o “vrlo, vrlo opasnoj, teškoj situaciji, ali još ima vremena da predsjednik Putin odustane”, piše BBC.

13:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se ovog tjedna s bjeloruskim predsjednikom Alexandrom Lukashenkom, potvrdili su iz Kremlja.

Glasnogovornink Kremlja je na pitanje hoće li na tom sastanku biti donesena odluka o povlačenju ruskih vojnika iz Bjelorusije odgovorio: ”Nemojmo skakati pred rudo. Pričekajmo sastanak.”

13:10 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi, ako Ukrajina odbaci ”ideju o pridruživanju NATO-u” to “značajno doprinijelo formuliranju smislenijeg odgovora na ruske zabrinutosti”, kao odgovor na primjedbe ukrajinskog veleposlanika u Londonu tijekom vikenda.

Vadym Prystaiko, ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, sugerirao je da bi zemlja mogla preispitati svoje ambicije za pridruživanje NATO-u u nastojanju da spriječi rat.

12:15 Ministri financija skupine G7 poručili su u ponedjeljak da su spremni nametnuti velike gospodarske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Ministri su ocijenili da je rusko gomilanje snaga na ukrajinskim granicama “razlog za veliku zabrinutost” i upozorili da će, ako dođe do vojne invazije kako Zapad strahuje, uslijediti brze posljedice za Rusiju.

“Ponavljamo da će posebno bilo kakva daljnja vojna agresija Rusije na Ukrajinu izazvati brz, koordiniran i snažan odgovor”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Spremni smo kolektivno nametnuti gospodarske i financijske sankcije koje će imati masivne i trenutačne posljedice za rusko gospodarstvo”.

12:11 Njemački vojni zrakoplov sletio je u ponedjeljak u litavsku zračnu luku Kaunas u gradu Karmėlava, rekao je Reutersov izvor, kao pojačanje toj regiji zbog straha od moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Zrakoplov A400M doveo je oko 70 pripadnika njemačke vojske, a očekuje se da će Njemačka poslati još vojnika, ukupno njih 360, koji će biti raspoređeni unutar postojećih NATO-ovih snaga u toj regiji, rekao je glasnogovornik NATO-ove borbene skupine za pojačanja.

Pojačanje uključuje topništvo, izviđačke postrojbe i medicinske timove njemačke vojske, a dolazak novih snaga očekuju se tijekom ovog tjedna.

11:36 ”Unatoč nedavnoj obnovi dijaloga između Moskve i Washingtona, naši su odnosi na dnu”, rekao je glasnogovornik Kremlja za agenciju RIA novosti, u vrijeme kada Zapad zamjera Rusiji održavanje vojnih vježbi na granici s Ukrajinom.

Sjedinjene Države rekle su u nedjelju da Rusija može u svakom trenutku izvesti invaziju na Ukrajinu i stvoriti iznenadnu izliku za napad, a istodobno su potvrdile da će braniti “svaku stopu” NATO-ova teritorija.

Ukrajina nije članica NATO-a pa njezin teritorij ne potpada pod Članak 5 Sjevernoatlantskog saveza o zajedničkoj obrani. NATO je pojačao vojnu prisutnost u susjednim zemljama koje jesu članice tog vojno-političkog saveza

10:58 Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, komentirao je sukob Rusije i Ukrajine.

”Ako Ukrajina vojnim putem krene oslobađati Dombas, Rusija će intervenirati jer tamošnje vlasti nisu u stanju obraniti se od već jako dobro opremljene i dobro organizirane ukrajinske vojske. Koja je pozicija Rusije? Oni kažu da su za diplomatsko rješenje, a ono se mora provesti u skladu s rezolucijom 2202 Vijeća sigurnosti UN-a, a ono kaže da Ukrajina mora promijeniti ustav, da moraju biti uspostavljene federalne jedinice Luhanski i Donjeck, koje će, pak imati poseban odnos s Rusijom. Za Rusiju je to diplomatsko rješenje”, pojašnjava Kovačević za N1.

”Nestabilnostima u Europi Amerika povećava cijenu svojih sigurnosnih jamstava koje daje budući da te zemlje nisu same u stanju obraniti se od agresija”, dodao je.

10:53 Ukrajina obećaje povećati financijske iznose za zračne prijevoznike u pokušaju da svoj zračni prostor zadrži otvorenim za komercijalne letove, rekao je premijer Denys Shmyhal.

Kaže da je vlada dodijelila 16,6 milijardi grivna, odnosno oko 420 milijuna funti, kako bi zajamčila da se neće ukinuti letovi u i iz Ukrajine.

“Ova odluka će stabilizirati situaciju na tržištu putničkog zračnog prijevoza i jamčiti povratak u Ukrajinu našim državljanima koji se trenutno nalaze u inozemstvu”, kaže Shmyhal

Nekoliko zapadnih zračnih prijevoznika povlači drastične poteze prema Ukrajini. Nizozemski KLM priopćio je u nedjelju da ukidaju sve letove za Ukrajinu, a njemačka Lufthansa o tome tek razmišlja.

9:55 Ukrajina traži sastanak s Rusijom i drugim članovima ključne europske sigurnosne skupine u idućih 48 sati zbog eskalacije napetosti na njezinoj granici, piše BBC.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kaže da Rusija ignorira službene zahtjeve za objašnjenje zašto gomilaju vojnike.

Rusija pak niječe bilo kakve planove o invaziji na Ukrajinu, unatoč tome što na granicama ima oko 100.000 vojnika.

9:00 Ukrajinski oligarsi i biznismeni počeli su čarter-letovima napuštati zemlju, tvrdi ukrajinski portal Pravda, koji navodi i da u posljednjih šest godina nije bilo toliko letova.

Ipak, glasnogovornici nekih od biznismena koji su napustili Kijev kažu da je samo riječ o poslovnim putovanjima te da će se uskoro vratiti u zemlju,

7:50 Njemački kancelar Olaf Scholz posjetit će Kijev u ponedjeljak kako bi razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskijem o stabilizaciji ukrajinske ekonomije, piše The Guardian.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava jačanje napetosti između SAD-a i Rusije u vezi s Ukrajinom, dok su cijene nafte iz istog razloga dosegnule nove najviše razine u više od sedam godina.

U slučaju da Rusija napadne Ukrajinu “spremne su teške sankcije koje se mogu odmah provesti”, rekao je Scholz i dodao kako ide u posjet Ukrajini kako bi se osigurao mir u Europi.

7:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da brzo posjeti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom u nedjelju, objavio je njegov ured u Kijevu, no Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu niti ju je spomenula u svojem priopćenju o 50-minutnom telefonskom razgovoru dvojice predsjednika.

7:03 “Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovati u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja”, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

Ministarstvo je zamolilo sve državljane Srbije koji su i dalje u Ukrajini “da budu u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom Srbije u Kijevu”.

Zapadne države danima povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog, kako kažu, velike mogućnosti ruske invazije.

Dok raste popis zemalja koje povlače državljane jer Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija – koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici – razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim, ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.

 

https://dnevnik.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)