Tužiteljstvo u Beogradu: Isticanje transparenta »Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija« nije kazneno djelo

Vrijeme:2 min, 49 sec

Više javno tužiteljstvo (VJT) u Beogradu saopćilo je u utorak da u isticanju transparenta s natpisom »Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija« na vaterpolo utakmici Crvena zvezda – Šabac nema elemenata kaznenog djela »izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti«.

VJT navodi da je o događaju obaviješten dežurni zamjenik Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama sudionika događaja nisu stekli elementi ovog kaznenog djela već da isticanje transparenta s natpisom »Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija« može predstavljati kršenje Zakona o javnom redu i miru, prenio je RTS.

»Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju moglo biti učinjeno protivpravno djelo kojim se na javnom mjestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mjestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vrijeđa moral i ugrožava opća sigurnost imovine, tužiteljstvo smatra da su se u radnjama osoba koje su istakle transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamjenik javnog tužitelja uputio policiju na konzultaciju s dežurnim sucem Prekršajnog suda«, navodi se u saopćenju Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Kako prenose crnogorske Vijesti, navijačka grupa delije su organizirano popunile tribine bazena na Dorćolu samo kako bi poručili novom treneru Mirku Vičeviću da je nepoželjan, što su i na svome sajtu objavili. Problem je po njima, kako navode, »što se Mirko Vičević vodi da je hrvatske nacionalnosti, a trenutno je i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru«.

Vičević je bivši reprezentativac SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Crne Gore, rođen je u Kotoru u hrvatskoj porodici, predsjednik je HGD-a Crne Gore u Kotoru, što je bio dovoljan razlog za veliki ispad navijača Crvene zvezde. Uz spomenuti transparent, pristaše crveno-belih skandirale su i Ratku Mladiću.

Crnogorski stručnjak hrvatskog porijekla je prije samo nekoliko tjedana potpisao ugovor s Crvenom zvezdom do kraja sezone. Svojevremeno je bio najbolji vaterpolist svijeta, s Jugoslavijom je osvojio olimpijsko zlato u Seulu 1988., a nakon fantastične igračke karijere je bio trener Katara i selektor mlađih kategorija Crne Gore.

Osim sportskog, Vičević je imao i politički angažman u Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore.

Nakon tri dana oglasio se Vaterpolo klub i javno se ispričao Vičeviću, ali nije osudio ponašanje navijača.

U saopćenju Kluba, koje je potpisao direktor Igor Milojević, se navodi:

»BVK Crvena zvezda je sportska organizacija koja na prvom mjestu promovira olimpijske vrijednosti, poštuje statutarne odluke Sportskog društva Crvena zvezda i statutarne odluke BVK Crvena zvezda koje su u skladu s interesima Vaterpolo saveza Srbije. BVK Crvena zvezda je prepoznala u Mirku Vičeviću legendu vaterpolo sporta koji svojim sportskim zalaganjem i autoritetom može opravdati navedene vrijednosti i ciljeve BVK Crvena zvezda u narednom periodu. BVK Crvena zvezda snosi najveću odgovornost za pojavljivanje kluba i navijača u medijima koja nisu vezana za sport. U ime kluba i u svoje ime se članu kluba, svom klupskom kolegi i prijatelju, Mirku Vičeviću, javno ispričavam kao i cjelokupnoj sportskoj javnosti zbog uznemiravanja i pominjanja Mirka Vičevića i BVK Crvena zvezda u medijima u kontekstu koji nije u vezi sa sportom i odgovornost preuzimam na sebe. Navijači koji su iznijeli svoj prosvjed tiijekom utakmice mirno su napustili tribine, bez incidenata ili uvreda na račun sportskih delegata, sudaca i publike koja se zatekla na utakmici BVK Crvena zvezda i VK Šabac«, navodi se u saopćenju kluba.

 

http://www.hrvatskarijec.rs/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)