RH kao prijatelj BiH traži jednak status za Hrvate

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

 

U trenucima dok se u Neumu vode odlučujući pregovori političkih lidera iz BiH pod medijacijom međunarodne zajednice, iznova se potvrđuje koliki je Republika Hrvatska prijatelj i važan odvjetnik Bosne i Hercegovine na njezinom putu k modernoj i prosperitetnoj zemlji – državi triju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

Važnost pomoći

Hrvatski premijer Andrej Plenković tako je upravo u vrijeme dok su se finalizirale pripreme za sastanak u Neumu razgovarao telefonski s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a jedna od tema razgovora bila je i situacija u BiH.

Informaciju o održanom razgovoru Plenković je objavio na svom Twitter profilu.

“Konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o situaciji u vezi Ukrajine i pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini”, napisao je Plenković na Twitteru. Tajming razgovora prilično jasno govori o tomu kolika je svijest u Hrvatskoj, kao punopravnoj članici Europske unije, da je od iznimne važnost očuvati europski put BiH.

Vlasti u susjednoj Republici Hrvatskoj svaki trenutak koriste kako bi uputili poruke potpore Bosni i Hercegovini u procesu koji treba rezultirati konačnom relaksacijom međunacionalnih odnosa, a jasan stav Hrvatske kojim je po tko zna koji put potvrđeno da je riječ o državi koja je najbolji saveznik BiH dolazi posebno do izražaja u vremenu kada se kroz izmjene Izbornog zakona treba doći do rješenja kojim će se osigurati legitimno predstavljanje. Hrvatska je posebice zainteresirana da u tom rješenju hrvatski narod, kao brojčano najmalobrojniji, ali konstitutivan, ostvari svoja Ustavom zajamčena prava – prava na izbor legitimnih političkih predstavnika u institucije vlasti. Paralelno s tim došlo bi i do stabilizacije ukupnih političkih prilika u BiH što je i strateški interes Hrvatske koja upravo s BiH dijeli tisuću kilometara granice. Vlada Republike Hrvatske pokazala se do sada u nebrojeno primjera koliko joj je stalo do stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

Ulaganja

Hrvatska je u potpunosti posvećena pomoći BiH na putu ispunjavanja svih onih obveza koje stoje pred njom te joj pruža tehničku, ali i svaku drugu asistenciju, lobirajući istodobno za ubrzanje europskog puta i uvažavanje svih onih specifičnosti BiH. U političkom smislu Hrvatskoj je stalo, a to je Vlada RH pokazala na svakom koraku koliko je bitno, da pregovori konačno rezultiraju rješenjem koje će Hrvatima omogućiti izbor legitimnih predstavnika. Na gospodarskom planu Hrvatska je s više od 2,4 milijarde eura na drugom mjestu ulagača u Bosni i Hercegovini, a svake godine šalje milijune kuna pomoći hrvatskom narodu u BiH, od čega korist imaju i druga dva naroda. Kada tomu dodamo kako Hrvatska aktivno sudjeluje na realizaciji važnih infrastrukturnih projekata koji povezuju dvije zemlje, a istodobno ulaže i znatna sredstva za gradnju proizvodnih pogona u BiH, dolazimo do zaključka kako je riječ o zemlji na koju se BiH u svakom trenutku može osloniti.

Dario Pušić/VL/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)