MIŠETIĆ: SDA je šokirana, zaključci Venecijanske komisije daju značajan vjetar u leđa hrvatskoj poziciji u BiH

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

 

Luka Mišetić, ugledni američki odvjetnik hrvatskih korijena, ponovno se na Twitteru osvrnuo na pregovore o reformi Izbornog zakona BiH pod mentorstvom američkog izaslanika Matthewa Palmera i Angeline Eichorst iz Europske službe za vanjsko djelovanje, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iako su okončani bez postignutog sporazuma Mišetić neumske pregovore smatra izuzetno važnim a pojasnio je i zašto.

Mišetić očekivanim smatra da se bošnjačka strana odnosno SDA pobrinula da u razgovorima u Neumu ne dođe do dogovora, ali navodi činjenicu zbog koje je SDA ostala šokirana.

“Ono što je šokiralo SDA bila je Venecijanska komisija koja je zaključila da hrvatski prijedlozi uklanjaju sve elemente diskriminacije u Ustavu BiH i podržala izmjenu Ustava BiH”,  napisao je Mišetić na Twitteru pojasnivši  da to uključuje i “predstavnika Hrvata” u Predsjedništvu BiH.

 

 

U odvojenom tweetu koji je misaono povezan s prvim Mišetić kaže da nalazi Venecijanske komisije daju Hrvatima vjetar u leđa.

“Nalazi Venecijanske komisije daju značajan vjetar u leđa hrvatskoj poziciji u BiH, te budućim koracima koje Hrvati poduzimaju u obrani tih pozicija”, napisao je Mišetić naslutivši da će se pregovarački proces nastaviti.

 

 

U drugom tweetu Mišetić je priložio pojašnjenje politologa i bošnjačkog lobista Jasmina Mujanovića koji je na Twitteru jednom od svojih sljedbenika odgovorio na pitanje jesu li ocjene Venecijanske komisije obvezujuće.

“Ne kao takve, ali ima veliku normativnu težinu. I SAD i EU zauzeli su stav da bi njihove ocjene trebale voditi proces izborne i ustavne reforme u BiH. Teško je vratiti se nazad i to može imati pravne implikacije, odnosno Europski sud za ljudska prava”, pojasnio je Mujanović misleći pri tome da neuvažavanje preporuka Venecijanske komisije može završiti s apelacijama Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

 

 

Inače, prije repliciranja jednom od svojih pratitelja, Mujanović je na Twitteru podijelio članak glavnog urednika sarajevskog portala Klix.ba Semira Hambe koji je prije pet dana objavio analizu pod naslovom: “Stav Venecijanske komisije kao vodilja u pregovorima: Nema etničkih prefiksa ni etničkih izbornih jedinica”.

 

 

Mišetić je, podsjećamo, na Twitteru bio aktivan i jučer kada je reagirao je na objavu bh. redatelja Dine Mustafića koji je poručio da “ne postoji spin koji će moći opravdati bilo kakav pristanak na zahtjeve HDZ-a koji instalira zakonski aparthejd u izbornom procesu” te da “tu činjenicu sakrivati agendom ‘patriotizma’ jeste naivno i u to nitko neće povjerovati”.

“Izetbegovićev otac je na sličan način pokleknuo pred bošnjačkim nacionalističkim i ‘građanskim’ pritiscima i povukao se iz Cutileirovog plana za Bosnu u ožujku 1992. Možda će Bakir krenuti očevim stopama i pokleknuti pred ‘građanskim’ pritiscima. Što bi moglo poći po zlu?”, objavio je na Twitteru Mišetić.

Na to su mu neki napisali da je to moguća otvorena ili poluotvorena prijetnja. “Bosancima nakon 30 godina ponovno prijetnje iz Hrvatske i Srbije…”.

Mišetić nije ostao dužan.

“Malo ste zbunjeni. 30 godina kasnije uloge su zamijenjene. Danas je isključivo bošnjačka/’građanska’ strana ta koja otvoreno prijeti ratom kako bi spriječila ‘odcjepljenje’. Tko kome prijeti?”, objavio je Mišetić uz poveznicu teksta s izjavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića: “Ako stranci ne zaustave Dodika – mi ćemo!”.

No najzanimljivija objava došla je poslije toga.

“Uz ili bez dogovora, SDA je doživio veliki poraz u Neumu, a Hrvati su osigurali veliku pobjedu koja će imati dugoročne posljedice. Detalji će biti poznati kasnije, ali za sada je SDA odlučila da neće pustiti da Izetbegovićeve loše vijesti procure”, dodao je odvjetnik.

Branimir Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)