SOFTIĆ: Čović i HNS će morati platiti cijenu ako hoće doći do dogovora

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

 

Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Veliku Britaniju i Tursku, i Matthew Palmer, posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, očekuju da paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa Interresorna radna skupina Parlamenta Bosne i Hercegovine načini u najskorije vrijeme.

To je njenim članovima jučer i stavljeno na znanje, no nakon sastanka malo tko je govorio o unaprjeđenju izbornog procesa u zemlji.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac, u intervjuu za Oslobođenje kaže da je uvođenje novih tehnologija u ovom trenutku stavka na koju bi međunarodni predstavnici trebali staviti naglasak, “da to bude polazna točka političkih razgovora”.

– Stranka kojoj pripadam i cijeli probosanski blok sve vrijeme zagovaraju takvo rješenje, ističe Softić.

– Ništa novo, sve su to ponovljeni stavovi. Imali smo nedavno Čovićevu izjavu koji u ime HNS-a kaže “da nema trgovine s hrvatskim nacionalnim interesima”. Bez obzira na to što je poznat kao tvrd pregovarač i onaj tko je propustio određene trenutke, ako se sjetimo Füleovog modela kada je mogao riješiti ono što muči njega i njegovu stranku, pa i šire, po meni je to utvrđivanje polaznih pozicija za pregovore. Čvrsto sam uvjeren, ako se zaista misli doći do dogovora, da će Čović i njegov HDZ, pa i HNS, morati prihvatiti određena rješenja koja se tiču nadležnosti Doma naroda, blokada koje je moguće praviti u ovom sustav ako bude ikakvog dogovora. To će biti cijena koju će morati platiti, kaže Softić.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori