Izetbegović ne prihvaća Hrvate kao ravnopravan narod u hrvatsko-bošnjačkoj FBiH

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), nakon sastanka u zgradi EU s dužnosnicima SAD i EU Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst kazao je da će sastanak o izmjenama Izbornog zakona biti nastavljen u Neumu.

Kako je kazao, na sastanku će biti prisutni predsjednici većine parlamentarnih stranaka, kako bi se konačno napravio pomak, prenosi Avaz.

– Dakle, gdje je izlaz iz svega ovoga? To je spremnost eventualna HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100 posto tema koje se odnose na Federaciju BiH. Oni to u ovom času rade, blokiraju Federaciju, kazao je Izetbegović koji FBiH očito shvaća kao bošnjački entitet, u kojem Hrvate ne vidi kao ravnopravan narod s čijim predstavnicima treba usuglašavati zakone, već kao nekon tko sprečava ostvarenje volje bošnjačke većine.

– Ako bude te spremnosti da zaista štite, možda prošireniji, možda precizno definiraniji vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprječavaju volju većine kada je u pitanju Parlament, može se naći rješenje za sve ostalo, dodao je.

– Postoje prijedlozi HDZ-a, koji su tri koraka unazad. Očekujemo da konačno shvate predstavnici Hrvata da ovo ne mogu raditi što rade unazad tri godine, a dvije godine kada je pitanje Ustav BiH, kazao je lider SDA ne precizirajući na što misli.

Ukoliko nema dogovora, naglasio je on, bit će izbori po sadašnjem principu.

– Neće valjda uraditi i tu stvar, zaustavljati Federaciju. Tri godine nema izborne volje s izbora 2018., pa neće valjda pokušati dokinuti pravo građanima da izađu na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti – istakao je Izetbegović.

Na pitanje o ukidanju etničkih prefiksa i je li to za SDA jedan od uvjeta, Izetbegović je rekao da je to neprihvatljivo i za strance za Venecijansku komisiju, samim tim i za SDA.

– Ne može se provesti apelacija pokojnog gospodina Pudarića na taj način. Ako ćemo imati Bošnjaka i Hrvata i Ostale u FBiH gdje su Srbi tu, tako da je po meni to nije put – kazao je lider SDA.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)