Tri su moguća scenarija nakon uvođenja sankcija Dodiku. Evo koji je za Hrvate u BiH najmanje loš

Vrijeme:2 min, 49 sec

Sankcijama koje su Sjedinjene Države uvele Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke samo dva dana prije proslave pravoslavnog Božića neće naići na odobravanje među ljudima u RS-u.

Najmanje pametna stvar koju možete uraditi jest provocirati nekoga dan ili dva prije nego što proslavlja svoj važan blagdan. Tako će sankcije i biti shvaćene – kao provokacija i ulizivanje SDA politici.

Piše: Ivan CrnjacBild.ba

Ostaje za vidjeti hoće li netko iz SDA završiti na crnoj listi. To bi donekle popravilo štetu. Ovako, Srbi će samo iz revolta postati još radikalniji. A kako i ne bi? Pa Izetbegovića koji konstantno zvecka oružjem i prijeti ratom ne kaznite – a kaznite Dodika koji uporno poziva na poštivanje izvornog Daytona. Gdje je tu logika?

Pojednostavljeno, Amerikanci su ovdje sami priznali da su protiv Daytonskog sporazuma jer nisu kaznili one koji taj isti Dayton krše a kažnjavaju one koji se zalažu za njegovu autentičnu primjenu.

Kaznili su ATV i ispada da je ta televizija kažnjena zato što ne svira trubu većinskog nacionalizma u državi, a bez kazne je prošla sva korupcija u ustanovi koju vodi gospođa Izetbegović, kao i sve ono što se događalo oko nabavke respiratora i afera u kojima je Novalić osobno sudjelovao.

Postavlja se pitanje što je cilj ovih sankcija? Dodatno produbljenje krize i dovođenje situacije u BiH do točke usijanja ili održivost Bosne i Hercegovine?

Ako je ovo drugo cilj, onda je potpuno suludo ponašati se u suprotnosti s tim i lupati Dodiku sankcije. S druge strane, u konačnici bi ovo mogao ispasti i dobar potez jer bi u potpunosti demaskirao politiku većine stranaka koje pripadaju sarajevskom političkom spektru i koji će tek sada pokazati kakve su im namjere u BiH i koliko će se osloboditi nakon ovog poteza SAD-a.

Ostaje za vidjeti hoće li sankcije dobiti i Dragan Čović ili netko njemu blizak. Ako se to dogodi, onda više nema nikakve sumnje u kojem smjeru Bosna i Hercegovina ide. Ako ih uvedu Izetbegoviću ili nekom od njegovih, onda bi to pokazalo da su Sjedinjene Države definitivno odlučile pristupiti balansiranom pristupu u BiH iz čega kakvu takvu korist mogu izvući Hrvati.

U svakom slučaju, čekaju nas zanimljiva, ali i teška vremena. Tri su moguća scenarija: Na crnu listu se stavlja Dragan Čović i neko od javnih poduzeća povezano s njim te netko iz bošnjačkog korpusa zbog taktike “lug u oči” poput Fikreta Abdića Babe kako ne bi bilo da su sankcije dobili samo Srbi i Hrvati.

Drugi scenarij je u kojemu sankcije idu Izetbegoviću ili njemu vrlo bliskim ljudima, možda Sebiji Izetbeogivć kako bi se Bakiru dalo posljednje upozorenje, a treći je da na kraju sankcije dobije samo Dodik, a da se “ispod stola” upozori Čovića da malo pripazi kao i on ne bi dobio sankcije.

U tom, trećem slučaju, Hrvati kao politički narod bi najgore prošli. Morali bi pristati ili na sadašnju situaciju i ići na izbore po istim pravilima ili prihvatiti neke izmjene Izbornoga zakona koje praktično ništa ne bi promijenile, a mogućnost majorizacije Hrvata bi se smanjila neznatno ili vrlo malo.

U tom scenariju, od Čovića bi se tražio potpuno jasan odmak od Dodika i zatopljavanje odnosa s Bošnjacima i pristanak na novi bošnjačko-hrvatski dogovor u kojem bi se Srbe potpuno izguralo iz svih kombinacija.

Nije teško zaključiti koji od ovih scenarija je najpogubniji za hrvatski politički subjektivitet u BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)