STOLTENBERG: Svaki pokušaj slabljenja državnih institucija samo će narušiti sigurnost BiH

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

NATO je odlučan u namjeri da zemljama Balkana pomogne provesti reforme za dobrobit građana, što nije lak put. To zahtijeva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju, ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija, zato pozivam sve lidere u regiji da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju, rekao je za “Pobjedu” glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na mjestu glavnog tajnika NATO-a već sedam godina, a ovaj drugi mandat mu ističe u rujnu. On se u intervju za “Pobjedu” dotakao mnogo tema, između ostalih i Bosne i Hercegovine.

Jedinstvene strukture u BiH važne za stabilnost države

– Zapadni Balkan je prešao dug put od sukoba 1990-ih, ali nedavno smo vidjeli porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, s agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka.

NATO će nastaviti promovirati stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji, uključujući i svakodnevni rad naše misije KFOR-a na Kosovu pod mandatom UN-a i naših ureda u Sarajevu i Beogradu. Naša suradnja sa Europskom unijom ostaje suradnja od suštinskog značaja i nastavit ćemo raditi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama – rekao je Stoltenberg.

On ističe da su jedinstvene strukture Bosne i Hercegovine važne za stabilnost, naročito Oružanih snaga, koja je jedna od najjačih multietničkih institucija u državi.

– Kao što sam rekao prošle godine, kada smo obilježavali 25. godišnjicu Daytonskog sporazuma – jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje Zajedničkih oružanih snaga. Na kraju rata bilo je više od 400.000 vojnika, gorko podijeljenih između tri vojske; danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 pričuvnih vojnika pod jedinstvenim lancem zapovjedanja.

Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno za dobrobit svih u BiH

– Svaki pokušaj slabljenja institucija na državnoj razini samo će narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine. To će također imati negativne posljedice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost. Dakle, potpuno smo posvećeni nastavku podrške svim naporima da se promoviraju reforme i da se osigura efikasno funkcioniranje državnih institucija. Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno i da pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju euroatlantskih aspiracija – kazao je Stoltenberg.

Kada je riječ o mehanizmima za spriječavanje dodatnih tenzija, Stoltenberg je kazao kako je NAT

O jedini transatlantski forum za konsultacije i odluke o svim pitanjima koja utječu na našu zajedničku sigurnost. Kako je istakao, upravljanje krizama je bilo i bit će jedan od njihovih osnovnih zadataka.

– Sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO. To je ponovo potvrđeno na našem summitu u Bruxellesu i tijekom našeg posljednjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi. Budućnost regije vidimo u euroatlantskoj suradnji i integraciji za one koji to žele. Odlučni smo pomoći zemljama regije da provedu reforme za dobrobit njihovih građana.

To nije lak put. Zahtijeva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju; ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Zato pozivam sve lidere u regiji da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju. Ovo je ključno za konsolidaciju stabilnosti širom regije – rekao je Stoltenberg za podgoričku “Pobjedu”.

 

HMS/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)