SVETAC DANA “Badnjak”

Vrijeme:2 min, 3 sec

Posljednji dan došašća.

24.12.2021. 

Crkva danas slavi Badnjak, zadnji dan došašća, kada vjerni kršćani bdiju u molitvi i s velikim veseljem iščekuju dolazak Onoga koga Bonaventura Duda naziva “Svijeta Razveseliteljem”. Iako Crkva liturgijski ovaj dan ne odvaja od drugih dana došašća, ipak je on u vjernom narodu ispunjen brojnim običajima koji navještaju dolazak onoga koga naše božićne pjesme nazivaju “Kralj Nebeski”, “Mali Božić”, Isusa Krista. On nas svojim rođenjem spašava od grijeha i smrti i Njegovo nas rođenje, baš kao i rođenje svakoga djeteta, ispunja radošću i milinom.

Pretpostavlja se da sam naziv “badnjak” u hrvatskom jeziku dolazi ili od glagola “bdjeti”, “biti budan, pripravan” ili od naziva za panj ili kladu, obično hrastovu, koja se na taj dan palila na kućnom ognjištu. Badnjak je u nas dan neposredne priprave za Božić. U kući se dovršavaju zadnji poslovi oko uređenja i kićenja kuće. Na taj se dan u nas tradicionalno kiti božićno drvce i postavljaju jaslice.

U mnogim se našim krajevima taj dan i posti i ne mrsi, iako Crkva to ne propisuje. Vrhunac je bdjenja misa polnoćka. Iako ga Crkva ne dijeli od drugih dana došašća, Badnjak je u nas doista poseban dan, kojim se pripremamo za najradosniji naš blagdan, svetkovinu Božića. Badnjak je u mnogim našim krajevima bogat narodnim običajima, pa se tako negdje u kuću unosi slama, drugdje se unosi i pali badnjak, dok se u nekim krajevima ide u čestitanje. To je dan molitve, posta, obiteljskog zajedništva i radosnog iščekivanja Spasiteljevog dolaska.

Okupljeni kao obitelj, i pomireni s Bogom kroz svetu ispovijed i s bližnjima kroz međusobno praštanje, pripremimo se danas za dolazak najmilijega gosta, Mladoga Kralja koji je doista Sunce s visine. Kao što su naše kuće očišćene i ukrašene, neka nam i srce bude čisto i ukrašeno dobrim djelima kako bi bilo dostojnim stanom novorođenoga Mladenca. Uputimo se danas radosno, ukoliko nam to okolnosti i epidemiološke mjere budu dopuštale, na svetu misu polnoćku. Ako nismo u mogućnosti, okupimo se u svojim kućama oko jaslica kao obitelj i iz svega grla pjevajmo prekrasne hrvatske božićne pjesme koje na divan način opjevavaju i dočaravaju svu radost ovoga evanđeoskog događaja, kada se Krist radi nas rodio u štalici, postavši čovjekom radi našega spasenja.

Danas se sjećamo i prvih ljudi, Adama i Eve, čiji je grijeh Isus svojim rođenjem, smrću i uskrsnućem ispravio i koji su zajedno s nama danas spašeni. Na dobro vam došlo badnje večer, Adam i Eva!

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori