Zoran Krešić: SDP BiH i bliske stranke pred zabranom jer baštine komunizam

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

 

 

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu donio je odluku po kojoj države koje su članice Vijeća Europe trebaju raspustiti i zabraniti stranke koje se ne distanciraju od osnivanja komunističkih partija, a što bi zajedno s rezolucijom Europskoga parlamenta kojom se osuđuju totalitaristički i komunistički režim u BiH moglo izazvati tektonske poremećaje na političkoj sceni, piše Večernji list BiH. “Države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od osnivanja komunističkih partija. Raspuštanje je bilo nužno u demokratskom društvu”, presudio je ECHR, a naveli su u svojoj objavi na Twitteru.

Posljedice u istočnoj Europi

Radi se o odluci suda u Strasbourgu koji je odbio prigovor Rumunjske komunističke partije (RCP) čiji su upis u registar odbile tamošnje vlasti te takvu odluku potvrdio i nacionalni Ustavni sud. ECHR procjenjuje kako će ovakva odluka imati dalekosežne posljedice u cijeloj istočnoj Europi. Sudsko vijeće ECHR-a odbilo je zahtjev, presudivši u korist rumunjskih vlasti koje su odbile registrirati RCP uz obrazloženje da je njegova platforma “suprotna zakonu o političkim strankama”.

Rumunjska je država također tvrdila “da postoji stvarna opasnost da (RCP) potkopa demokratske vrijednosti” jer se odbijala distancirati od bivše Rumunjske komunističke partije. Sud je podržao odluku Rumunjske tvrdeći da je ona nužna za “zaštitu nacionalne sigurnosti i prava i sloboda drugih” s obzirom na to da je odluka RCP-a da se ne odvaja od bivše Komunističke partije predstavljala potencijal za ozbiljne zloporabe u budućnosti. Prema Sudu, Rumunjska je djelovala kako bi zadovoljila “hitnu društvenu potrebu” i “odbijanje registracije [RCP] stoga je bio ‘nužan u demokratskom društvu’.

Odluka Europskog suda za ljudska prava može imati posljedice u cijeloj istočnoj Europi, smatraju u ECHR-u. Naveli su kako u Albaniji Komunistička partija Albanije redovito obilježava rođendan Envera Hoxhe, ozloglašenog diktatora u zemlji. Nadalje, Socijalistička partija, izravni potomak Komunističke partije, nikada se nije službeno ispričala za zločine počinjene tijekom režima. Nedavno je socijalistički zastupnik Bujar Çela proslavio Dan nacionalne neovisnosti držeći Hoxhinu fotografiju. U međuvremenu, prošle godine u parlamentu premijer Edi Rama rekao je “moj otac je bio komunist, bio je na pravoj strani povijesti”, pojasnili su iz suda.

Da se kojim slučajem, primjerice, SDP BiH našao kao tema rasprave europskih sudaca, ova bi stranka posve sigurno izgubila spor zbog vlastitih osnivačkih dokumenata i posve nekritičkog odnosa prema vremenu komunističkog režima. O tome najbolje svjedoči status SDP-a BiH. U drugoj točki se, dapače, ističe to sljedništvo, no nigdje pak nema distance od komunističkog režima.

“SDP BiH je jedini pravni i politički sljednik Socijaldemokratske stranke BiH iz 1909. godine, Komunističke partije Bosne i Hercegovine, Saveza komunista Bosne i Hercegovine, Saveza komunista Bosne i Hercegovine – Socijaldemokratska partija, Socijalističke demokratske partije BiH, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Saveza reformskih snaga BiH, Unije bosanskohercegovačkih socijaldemokrata BiH – UBSD-a BiH i Unije socijaldemokrata – USD-a”, navodi se u dokumentu.

Tito na čelu režima

Višegodišnji predsjednik i simbol te stranke, ujedno i predsjednik države bio je Josip Broz Tito. A upravo se Željko Komšić, predsjednik jedne od nacionalističkih derivacija komunista, Demokratske fronte, upravo fotografira s Brozom bez ikakvog otklona prema režimu kojemu je bio na čelu. U registru stranaka unutar Središnjeg izbornog povjerenstva nalazi se Radničko-komunistička partija BiH, a nasljednici komunista su i SPS, SDU, Nova socijalistička partija, Socijalistička partija RS-a …

Zoran Krešić/VL/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)