Zoran Krešić: Ukidanje Doma naroda vodi BiH u podjelu

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

 

Nedavno je u federalnom Domu naroda iz redova bošnjačkih stranaka potaknuta inicijativa o praktično ukidanju ili reduciranju ovlasti ovoga gornjeg, nacionalno koncipiranog doma, čime bi se ostvario jedinstveni cilj svih probošnjačkih stranaka – apsolutna dominacija, preglasavanje drugih naroda te pretvaranje Federacije BiH u mini bošnjačku državu, piše Večernji list BiH. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović ističe kako takav prijedlog predstavlja potpuno narušavanje ustavnog okvira ovoga entiteta.

Protivno Ustavu

– Takav prijedlog protivan je Ustavu. Mi imamo dva doma i znamo što koji predstavlja, zbog čega je ustrojen i zna se kako je posljedica višenacionalne zajednice. Nije to samo kod nas. To je slučaj i u drugim zemljama koje imaju sličnu strukturu. Govoriti o tome da se reduciraju ovlasti apsolutno je izvan okvira Ustava, ali i izvan okvira onoga što je potpisano u Washingtonu i Daytonu – rekao je Martinović za Večernji list.

No, upitan što ako bi se ipak ostvario takav scenarij, objasnio je da bi sve vodilo “vlasti većine” uz potpuno ignoriranje drugih naroda.

– Pa dovelo bi do toga da jedan dom koji se zove Zastupnički dom i uređen je po građanskom modelu donosi odluke po načelu većine. Zna se tko u tome domu može imati većinu i zna se što ta većina u konkretnom slučaju znači – dodao je Martinović.

Nije isključio mogućnost da bi to onda zapravo vodilo podjeli Bosne i Hercegovine stvaranjem dviju nacionalnih državica, jedne bošnjačke i druge srpske.

– Nije daleko od toga rješenja – objasnio je.

Predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Ivo Tadić ocijenio je kako je neprihvatljivo da Dom naroda postane preslika Vijeća naroda u Republici Srpskoj, gdje Hrvati ili Bošnjaci u vlasti ne predstavljaju zapravo ništa jer srpski dužnosnici suvereno donose sve odluke u tamošnjoj Narodnoj skupštini Republike Srpske. Odbacio je tvrdnje kako se u Domu naroda blokiraju zakoni i važne odluke navodeći primjer da više zakona čeka u proceduri u Zastupničkom domu nego Domu naroda.

– U Domu naroda čini mi se kako ima 20 zakona koji čekaju, a u Zastupničkom domu 27 zakona koje smo mi poslali iz Doma naroda, koje su predlagali izaslanici. Nije točno da Zastupnički dom donosi zakone, a Dom naroda ne donosi. Druga stvar, u Domu naroda imamo ozbiljan problem jer nemamo parlamentarnu većinu. Od 30, mi imamo 24 izaslanika koja čine parlamentarnu većinu i to je sporno. To treba riješiti – rekao je hrvatski izaslanik Ivo Tadić.

Ravnoteža u vlasti

Upravo su Hrvati u Bosni i Hercegovini pristali na Federaciju BiH ustrojenu s deset županija i dva doma, gdje u jednome mogu održati ravnotežu u vlasti. To je bilo ključno jamstvo da Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu kroz pregovore u Washingtonu početkom 1994. godine uklope s bošnjačkim područjima Republike Bosne i Hercegovine u novu strukturu – Federaciju BiH, koja je kasnije u Daytonu potvrđena kao jedan od dvaju entiteta. Sve hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini protive se ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Postoje i one koje bi na takvo što pristale, ali uz uvjet da Hrvati dobiju svoju zasebnu federalnu jedinicu kroz koju bi mogli štititi svoja politička i kulturna prava. Istodobno, bošnjačke stranke nastoje tako ojačati poziciju svoga naroda. Brojni analitičari vjeruju da bi ozakonjenje dviju mini država – bošnjačke i srpske – bilo zapravo put u podjelu Bosne i Hercegovine.

 Zoran Krešić/VL/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)