Oručević se pojadao: Međunarodna zajednica nije više na našoj strani kao što je bila u Washingtonu i Daytonu

Vrijeme:7 min, 57 sec

 

Gost emisije Mreža na FTV-u bio je Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara. Požalio se da međunarodna zajednica danas nije na strani “bosanske” delegacije, aludirajući valjda da zagovornici unitarističke BiH predstavljaju famoznu “probosansku” stranu, priznavši pritom da je u pregovorima devedesetih ista ta međunarodna zajednica zauzela stranu na kojoj je bio i on sam.

Kaže da su pregovori međunarodne zajednice s predstavnicima u BiH daleko od onoga kako je to izgledalo kad je on bio jedan od pregovarača u timu predsjednika Alije Izetbegovića nakon rata u Washingtonu, Daytonu i svim drugim pregovorima.

– Tada je međunarodna zajednica jasno stajala na strani “bosanske” delegacije boreći se, koliko god može više, da se izađe u susret zahtjevima i principima za koje se “bosanska” strana borila i vojnički i politički. Mi smo bili žrtva, mi smo bili, oni su smatrali krivcima za sve ono što se dogodilo u srcu Europe. Danas oni to ne vide tako. Mi smo u zadnjih 15 godina propustili prilike da nametnemo neki novi diskurs, neki novi tempo, neki novi izražaj bosanske politike. Mi to nismo uradili. tu nema jedan politički krivac, ima ih mnogo i mi smo dočekali pritiske Zagreba i Beograda, jedan pravi napad na uređenje BiH, na njenu budućnost u vrlo lošem trenutku kada su naši neprijatelji vrlo dobro stali jednom nogom u Bruxellesu, drugom u Washingtonu, trećom u Moskvi – rekao je Oručević.

Ističe da ne zna koji je međunarodni plan, ali i da je činjenica da ni međunarodna zajednica ne zna kako izgleda ova karta svijeta.

– I činjenica je da Hrvatska ima svoju priču, Srbija ima vrlo agresivnu priču, a međunarodna zajednica zbunjeno gleda između te dvije stvari i ne zna, a ne znamo ni mi svi što nam se događa – dodao je Oručević.

Oručević smatra da je sve do političkih lidera u BiH.

– Nema tu jedan lider koji je kriv. Dakle, lideri u BiH nisu odradili svoj posao na način kako se treba odraditi da se odupru pritiscima na vrijeme i iskoriste neki povijesni period koji je sada iza nas. Mi imamo nagomilane i nikad riješene probleme s Hrvatskom. Imamo nagomilane i neriješene, konfuzne i vrlo teške probleme sa Srbijom. Ne govorim da smo krivi, nego govorim o odgovorima na probleme. Mi smo najmanje krivi, u nekim stvarima nimalo nismo krivi, osim što smo krivi što kao narod ovako zatvoreni. Tko je preživio ono pravo sebi dozvoliti da nema odgovor na sve situacije. Ako nemamo odgovor to znači da možemo sutra i nestati – kazao je Oručević.

Kaže da se vidi trud bošnjačke politike da riješi pitanje Milorada Dodika, ali da se to pitanje zapustilo.

– Taj Dodik je sigurno povezan s pitanjem Kosova i čitavom rusko-američkom situacijom. Nije to tek tako slobodni, bezobrazni igrač koji nameće neke svoje stavove. Ali imamo njegovu dugu razvoju fazu. U jednom trenutku je došlo do pogoršanja te situacije. Mora se naravno pitati gdje je naša politika izgubila Dodika, zašto smo ga izgubili i je li se ranije moglo intervenirati da se ovo ne doživi. Mislim da se moraju sve političke snage u BiH dobro zapitati šoa se ovo događa i moraju naći odgovore. Nema više prostora za kompromis. Dosad je bio kompromis i došli su do linije kad smo mi na dnu, nema nijedan kompromis. Svaki kompromis će biti ili izdaja principa BiH ili izdaja uređenja BiH ili izdaja borbe patriota koji su ginuli i ubijani od fašista. Samo može biti izdaja, ne može biti kompromis s naše strane jer nemamo više gdje. I zato mislim da mora i šira politička ekipa razmisliti o ovim problemima i izaći s jasnim stavovima u kojima i Washington i Moskva i Bruxelles moraju jasno znati gdje su principi Bosne i Hercegovine, uz uvažavanje svih zahtjeva i Hrvata i Srba – kazao je Oručević.

Kaže da nitko neće podijeliti suverenitet BiH bez ruku Bošnjaka.

– Ne može nikakvu odluku donijeti međunarodna zajednica niti narediti da se imovina preseli u entitete, itd. To je jedan segment ukupne strategije Milorada Dodika kako sada da kapitalizira ovu krizu koju je napravio povlačenjem iz institucija. On je otišao vrlo uzbuđeno, radikalno, smatrajući da je ovo trenutak nakon zakona koji je donio Valentin Inzko, da je to trenutak koji je njemu dovoljan da dobije podršku jedne cijele linije Srbija – Rusija i naroda u RS-u. Kad je vidio da to ne prolazi onda je počeo tražiti neke konkretne zahtjeve – suce u Ustavnom sudu, prvo pokuša rastaviti vojsku, vidi da mu to neće proći, međunarodna zajednica mu stavila tu crvenu crtu, ali kad mu je stavila crvenu crtu on odmah lukavo “E dobro vojsku, ali Ustavni sud, suce. E dobro Ustavni sud, suce, ima nešto treće, itd”. On ima sad niz zahtjeva koji će ga ponovo vratiti u vlast i donijeti novi kapital za RS. I ne može međunarodna zajednica pred očima cijelog Parlamenta i svijeta odigrati za retrogradne snage. Nama odgovara vratiti to i upaliti reflektore. Tko vrati Inzkov zakon i prihvati da ide u moratorij, to je izdajnik ove zemlje, pa ne znam kakva da nam je sudbina u pitanju. Donio je čovjek zakon koji je trebao donijeti prije 15 godina, pa bi mnogo ljepše bilo. Dakle takav zakon koji mi čekamo svi kao mrvicu pravde za sve što smo prošli. Da se nama ne mogu igrati zločinci koji su nam do jučer zločine radili. Već se svi paze tog zakona, iako on nije zaživio. Dakle zaboravimo tu priču što sad traži Dodik. Nek´ on zna što mi nećemo. Nećemo promijeniti zakon, nećemo prihvatiti promjenu u Ustavnom sudu, nećemo državnu imovinu, nećemo. I međunarodna zajednica mora znati da nema sugovornika na bošnjačkoj strani. Ako ga nađe, taj nas čovjek izdaje. Za sada ja ne vidim da nas netko izdaje, samo moraju biti svi zajedno. Na ovim temeljnim pitanjima moraju djelovati svi zajedno – rekao je Oručević.

Na pitanje kako doći do jedinstvenog stava, Oručević odgovara:

– Za njega je odgovoran onaj tko ima najviše vlasti. On mora pozvati te ljude i on mora s njima, bez korištenja tih sastanaka za dobivanje liderske pozicije ili za poziciju svoje stranke u ovome svemu, oni koji imaju najviše vlasti su odgovorni da se napravi konsenzus i da zajedno nastupe pred bh. javnosti. Znači to može, a to ne može. To se mora naravno reći i u Zagrebu i u Beogradu. Dakle samo otvoreno, pod upaljenim reflektorima mi možemo i dobiti podršku međunarodne zajednice jer oni igraju na krive igrače.

Smatra da će, ako se ne riješi pitanje oko Izbornog zakona “na način koji je prihvatljiv državi BiH”, ići i dalje radikalizirati cijelu situaciju uz pomoć Hrvatske.

– A naši lideri da izvade fige iz džepa i da se bore za državu, a ne za partije. Oni se već bore za izborne rezultate, a ne znaju hoće li ih biti. O hrvatskom pitanju se dobro sjećam jednog stava međunarodne zajednice gdje su rekli sve to što vam rade, riješite to, izdržite, istrpite, mijenjajte jer bez Hrvata nemate BiH. Dakle, ako to znamo da je to temelj, mi se možemo svađati s Hrvatima, možemo tražiti rješenja, možemo tražiti partnere u bosanskim Hrvatima, možemo međunarodnoj zajednici i dalje ukazivati na stvari koje nisu u redu od strane HDZ-a koje rade, ali generalizirati to s Hrvatskom i hrvatskom politikom ne smijemo. Zaboravljamo stalno činjenicu da moramo mi iznaći sva rješenja. Sad je mentor hrvatske politike Zagreb, mi nemamo što više razgovarati u Mostaru. Adresa je u Zagrebu, adresa je na Capitolu, adresa je u Bruxellesu, adresa je tamo gdje želimo popraviti odnose, kao što su bili vrlo dobri u FBiH u jednom periodu, da vidimo kako riješiti Izborni zakon, da se ne sruši građanski i etnički koncept, da imamo taj ključ – rekao je Oručević.

Kaže da, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, i oporba mora zauzeti svoj stav.

– Treba se točno znati na kakav se izbor ide. Je li to direktan ili indirektan. Asimetričnih nema, itd. I to je jedna od točaka na koju se mora dati odgovor Čoviću. Kada Čović zna da ima jasan odgovor od svih aktera što može dobiti, a ne da ne može ništa dobiti, mislim da će i oni popustiti, da će se spustiti ta letvica. Ako on ne spusti tu letvu onda je to namjerno postavljena letvica na mjestu na kojem želi potpuni raspad. Je li taj scenarij spremna podržati Hrvatska, je li spremna Europa? Mislim da nije. Ali treba netko otvoreno reći – ili spusti letvu, približimo to i nađimo rješenje koje ima nekoliko modela za naći, a ne možeš biti ti kategoričan, ili tvoje rješenje ili nikakvo. Ako je to njegov skriveni cilj onda će on tražiti ponovo, u granicama koje je zadržao HVO, da pravi Herceg Bosnu koja će dugo, dugo izumirati kao što će sve onda izumrijeti i to je jedno rješenje koje vodi u katastrofu sve, pa i hrvatski narod – kazao je Oručević i dodao:

– Dodik i Čović trebaju jedan drugom za najgori scenarij. Drže takvu poziciju za najgori scenarij. A najgori scenarij je mirni raspad po ciparskom modelu. Hoće li Dodik biti kažnjen zavisi od svih poteza koje ćemo raditi i mi i Dodik itd. Sve ovo što sada Dodik radi, on bježi od kazne. Vidi da pada giljotina i povlači poteze da bi ga to promašilo. Naši moraju povlačiti isto poteze prema njemu. Predstavnici RS-a mogu se na nekoliko načina vratiti u institucije. Prvo konkretne sankcije, veliki je rasplet, velika igra, nema popuštanja. Treba naći put do međunarodnih krugova na sve moguće načine, boriti se svaki dan da se izborimo za one principe za koje smo i ginuli i branili ovu državu – zaključio je Oručević.

https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori