Katedralu Notre Dame pretvaraju u „zabavni tematski park“

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Kritičari kritiziraju obnovu katedrale Notre Dame u Parizu, koja je uništena u požaru 2019. godine, optužujući renovatore da su osamsto pedeset godina staru crkvu pretvorili u „zabavni tematski park“.

Prema novim planovima za obnovu katedrale Notre Dame oštećene požarom, pojedine će ispovjedaonice, oltari i nekoliko klasičnih skulptura biti zamijenjeni umjetničkim muralima, zvučnim i svjetlosnim efektima te prostorom za „emocionalne potrebe“, navodi Telegraph.

Posjetitelji će isto tako moći obići „stazu otkrića“ koja će služiti za tumačenju svetih spisa na zidovima katedrale, uz pomoć brojnih jezika, uključujući (mandarinski) kineski.

Jedno od oltarnih svetišta u novoj crkvi navodno će biti posvećeno okolišu.

„Kao da Disney ulazi u Notre Dame”, rekao je za Telegraph nagrađivani pariški arhitekt Maurice Culot. „Ono što predlažu učiniti u katedrali Notre Dame nikada ne bi bilo učinjeno Westminsterskoj opatiji ili bazilici Svetog Petra u Rimu. To je svojevrsni zabavno–tematski park i vrlo djetinjast i trivijalan način pristupa katedrali s obzirom na važnost mjesta“.

Katolička crkva tvrdi da će obnova katedralu učiniti pristupačnom i razumljivom ljudima diljem svijeta. Jedan se dio kritičara suprotstavio tvrdeći da će obnova katedralu pretvoriti u „politički korektan Disneyland“.

„Možete li zamisliti da uprava Svete Stolice dopusti ovako nešto u Sikstinskoj kapeli?“ rekao je anonimni izvor sa pristupom predloženim planovima. „Bilo bi nezamislivo. Jer se ovdje ne radi o popunjavanju praznog prostora“.

„Ovdje je na djelu politička korektnost“, dodao je izvor. „Oni žele pretvoriti katedralu Notre Dame u eksperimentalni liturgijski izložbeni prostor koji ne postoji nigdje drugdje, iako bi to trebao biti prostor u kojem se uvođenje i najmanjih promjena mora raditi s velikom pažnjom“.

Katedrala je gotovo bila potpuno uništena u razornom požaru u travnju 2019. godine, te je stotine milijuna dolara donirano za njezinu obnovu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron postavio je cilj da do 2024. godine omogući posjetiteljima ulazak u katedralu.

 

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori