PREDVODNIK BOŠNJAČKE TWITTER ZAJEDNICE PONOVNO SIJE MRŽNJU BAJROVIĆ: UZP ekipa će sve odraditi da Čović…

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Reuf Bajrović, probošnjački intelektualac i tviteraš, širitelj netrpeljivosti prema Hrvatima, Srbima i Ustavu Bosne i Hercegovine, ovih dana ponovno sije mržnju po društvenim mrežama.

“UZP ekipa će sve uraditi da Čović ode u bojkot izbora kada postane jasno da od izbornog zakona nema ništa. To je idealan scenario za BiH. Bez HDZ ćemo za mjesec ustav novi donijeti-makar u FBiH-i za sva vremena skinuti okove. Teror manjine treba dokinuti čim se rodi šansa za to”, piše on na Twitteru, a prenosi portal Bild.ba.

 

Što je točno problematično u ovoj objavi? Pa, zapravo, sve. No, krenimo redom. Bajrović kaže da će “UZP ekipa uraditi nešto”. UZP ekipa je po njemu hrvatski narod u BiH, odnosno sve one javne i političke osobe koje komuniciraju i predstavljaju političku misao bh. Hrvata.

Temelj i razlog za nazivanje Hrvata UZP-ovcima je isti kao i za nazivanje političkih predstavnika Republike Srpske genocidašima – takvim narativom Hrvate i Srbe se želi isključiti iz političkih procesa te im nametati stalni osjećaj kolektivne krivnje. Isključenjem iz procesa donošenja političkih odluka bi se proglasila građanska država po načelu jedan čovjek jedan glas i donio bi se novi državni ustav (ili barem federalni) no Reuf ne objašnjava tko bi točno predvodio ustavotvornu skupštinu. On i SDA ili samo on – nejasno je.

Izjava “teror manjine nad većinom” druga je problematična stvar ovdje objavljena. Hrvati su, naime, konstitutivan, dakle ustavotvoran i tvorben narod države BiH, baš kao i Srbi i Bošnjaci pa se tlapnje o građanskoj državi i onomu što Reuf namaštava mogu ostvariti samo konsenzusom sva tri konstitutivna naroda. Nikako, kako Reuf to želi, jednostranim odlukama bošnjačke politike koju on vješto skriva pod plašt tobožnje BiH. Pa bi, kako kaže, “bojkot izbora bio dobar za BiH” jer je iz Reufove perspektive interes Bošnjaka = interes BiH, a što, dakako, nije točno.

Nije to jedini Bajrovićev tvit nastao ovih dana, a koji je sporan. Prozvao je u Žarka Papića da “truje javnost kao Yutel 1991. i 1992.”.

Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) ima nevjerojatno identičnu osnovu kao neki elementi bošnjačkog nacionalizma u nastajanju, rekao je bivši političar Žarko Papić gostujući u emisiji “U kontru sa Draganom Markovinom”, koja je emitirana u programu sarajevske komercijalne televizije „O kanal“.

Ovaj Papićev stav je zasmetao Reufu iako je rekao čistu istinu. BiH je višenacionalna zemlja i tu činjenicu nitko politički pismen ne bi trebao ignorirati.

PAPIĆ: Bošnjački nacionalizam u nastajanju ima nevjerojatno identičnu osnovu kao Memorandum SANU

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)