VIDEO Dva Rafalea letjela iznad Zagreba: Pogledajte borbene zrakoplove koje smo kupili

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

 

Macron i Plenković zajedno su gledali prelijetanje zrakoplova. Iako su se najavila samo dva preleta, zrakoplovi su iznad Zagreba letjeli 20-ak minuta.

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Banskim dvorima, iznad Zagreba preletjela su dva borbena zrakoplova Rafale koje Hrvatska kupuje od Francuske. Ugovor o nabavi aviona danas su potpisali ministri obrane u Banskim dvorima.

Macron i Plenković zajedno su gledali prelijetanje zrakoplova. Iako su se najavila samo dva preleta, zrakoplovi su iznad Zagreba letjeli 20-ak minuta.

 

 

Inače, francuski Dassault Rafale u svom zadnjem operativnom standardu F3-R potpuno je kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom na svijetu.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha (letenje nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje). Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost pred ostalim avionima u natječaju mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istodobno, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana.

Zrakoplovi Rafale imaju revolucionarni integrirani sustav Spectra koji pilotu omogućuje iznimno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, uporabi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Rafalea pokreću dva motora tipa Snecma M88 koji osiguravaju najveću brzinu od 2223 kilometara na sat (1,8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1852 kilometara i neborbeni dolet od 3700 kilometara s priključena tri vanjska spremnika. Brzina penjanja iznosi 304 metara u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara.

 Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo