GLASNOGOVORNIK VLADE RH DEMANTIRAO Džaferovića ni premijer ni Vlada nisu zvali u Vukovar

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

“Ni premijer ni bilo tko iz Vlade nije pozvao gospodina Džaferovića na 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Svatko je mogao doći u Vukovar i u Kolonu sjećanja te izraziti poštovanje žrtvama”, rekao je Milić

Glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Marko Milić opovrgnuo je tvrdnje da je Vlada lili premijer pozvali bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Šefika Džaferovića da sudjeluje u Koloni sjećanja u Vukovaru, što je izazvalo oštra reagiranja bh. Hrvata, a napose Udruge hrvatskih logoraša iz BH koji su Džaferovića nazvali licemjerom budući negira zločine nad Hrvatima u BiH.

“Ni premijer ni bilo tko iz Vlade nije pozvao gospodina Džaferovića na 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Svatko je mogao doći u Vukovar i u Kolonu sjećanja te izraziti poštovanje žrtvama. Lažne optužbe koje šire pojedini mediji u BiH i pojedinci po društvenim mrežama da je “hrvatska Vlada dovela Džaferovića u Vukovar” sramotna su manipulacija i potpuna neistina. Očito je da su takve laži plasirane u nečijem političkom interesu, a akteri koji to rade nisu izgleda svjesni da takvim postupanjem bespotrebno zasjenjuju Dan kada iskazujemo pijetet i poštovanje Gradu heroju, hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata”, rekao je Milić za Večernji list.

Šefik Džaferović je u Vukovaru u četvrtak izrazio pijetet prema žrtvama, te istaknuo kako su barbarski masovni zločini srpske strane započeli u Vukovaru te kulminirali genocidom u Srebrenici. Večer ranije povodom obilježavanja osnivanja 4. Korpusa Armije BiH u Jablanici kazao kako iza te vojske nisu ostale grobnice ni logori.

“Tamo gdje je bila legalna vlast i Armija BiH poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-povijesni, vjerski objekti i spomenici. Iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori”, rekao je Džaferović.

Vezano

Daran Darko Bašić: Lažeš Džaferoviću! Vulgarno, bezočno, hladno i smišljeno! Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti (1.dio)

 

Samo stotinjak metara od mjesta ceremonije u Jablanici tijekom rata za Hrvate u BiH postojao je logor Muzej narodne revolucije u kojemu je bilo zatočeno oko 600 Hrvata, za što postoje i dvije presude Suda BiH.

Hrvatski logoraši iz BiH naveli su kako je odlaskom u Vukovar, bošnjački član BiH Predsjedništva ‘uprljao ovo i za nas Hrvate iz BiH sveto mjesto’.

Udruga hrvatskih logoraša u BiH ističe kako je bošnjačka Armijom BiH za vrijeme rata uspostavila 331 logor i zatočenički centar za Hrvate na području Bosne i Hercegovine. Kroz te logore prošlo je 14.500 Hrvata. Hrvati su u njima zlostavljani na iznimno okrutan način, naveli su. Posebno su istaknuli žrtvu Bugojna, srednjobosanskog gradića u kojemu su proljetos ukopani posmrtni ostaci četiri Hrvata, iz skupine od 21 najvišeg političkog i vojnog dužnosnika, koji su najprije bili zatočeni u logore, a zatim ubijeni na lokaciji izvan grada.

Zoran Krešić/ VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)