“Dan Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, dan slobode i suverenosti”

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

 

18. studenog 1991. godine utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Za Hrvate u BiH Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je od samoga postanka predstavljala općeprihvaćeni nacionalni ideal, i to nam nitko ne može osporiti bilo kakvim polu-dopisima ili jednostranim žalopojkama, navodi se u priopćenju Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostara.

HZHB je, dodaje se u priopćenju, ozbiljan politički ideal maloga naroda koji je samo na osnovi svoje hrabrosti i odlučnosti, u kritičnim povijesnim vremenima, uspio se samoorganizirati i obraniti, te u konačnici ostati svoj na svome.

– Teško će to pasti na želudac onima koji su patriotizam kao pojam otkrili tek u posljednje vrijeme, ali je nesporna činjenica da bi Hrvatska zajednica Herceg-Bosna u današnje vrijeme trebala biti slavljena i hvaljena kao državotvorni ideal u Bosni i Hercegovini, jer je upravo HZHB spasila BiH od sigurnog nestajanja početkom ‘90-tih 20. stoljeća, te su se upravo preko njenog teritorija spasile stotine tisuća civila iz cijele BiH, preko dobro poznatih puteva spasa, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostar.

U priopćenju se napominje kako je besmisleno raspredati o ratu sa stranom koja još uvijek živi u njemu i uporno se poziva na njega svaki put kad treba učiniti samo pola koraka prema naprijed.

– Zato bismo ovom prigodom samo citirali osnivača Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, iz tog 18. studenog 1991., prije 30 godina: “Mi jednostavno ne tražimo nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine. Mi hoćemo Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu u postojećim granicama, ali unutar nje hrvatski narod koji mora imati pravo na sebe u kulturnom, gospodarskom, političkom i svakom drugom smislu, odnosno da bude narod sa svim elementima suverenosti koju svaki narod ima.” Upravo od toga ne odstupamo ni danas. Svim slobodnim ljudima, sretan dan slobode i suverenosti!, stoji na kraju priopćenja Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostara.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori