MIGRANTSKA KRIZA Stanje na bjelorusko-poljskoj granici se zaoštrava. Uključila se i Merkel

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

 

Intervenirala je i kancelarka Angela Merkel (67). Nazvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina (69), čovjeka koji vuče sve konce u pozadini i koji jedini može utjecati na Lukašenka!

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert je najavio:

“Kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Telefonski poziv se odnosio na trenutnu situaciju na bjelorusko-poljskoj granici.”

Što je pri tom Angela Merkel rekla Putinu?

– “Kancelarka je naglasila da je instrumentaliziranje migranata protiv Europske unije od strane bjeloruskog režima nehumano i potpuno neprihvatljivo.”

Dalje se navodi:

“Zatražila je pri tom od ruskog predsjednika da hitno utječe na režim u Minsku.”

Putin je ovog puta nije krio da želi nastaviti potpirivati psihološki rat Bjelorusije i EU i da čvrsto stoji na Lukašenkovoj strani. Jutros je u zračni prostor Bjelorusije poslao dva bombardera srednjeg dometa Tupoljev TU-22M naoružanim nuklearnim oružjem, s ciljem da “patroliraju nebom” – kako je navedeno u obrazloženju.

Iako se takvi letovi događaju sve češće i češće, aktualno slanje zrakoplova je vrlo upadljivo. Naime, tog istog jutra su ministri vanjskih poslova Rusije i Bjelorusije razgovarali su kako dalje u ovoj situaciji – i očito su odlučili dalje nastaviti s provokacijama. U zajedničkoj izjavi službenog Minska i Moskve izražena je “zabrinutost zbog ponovnog naoružavanja NATO-a na granicama Unije”.

Lukašenko je ranije čak prikriveno prijetio ratom. U intervjuu za ruski časopis “Nacionalna oborona”, diktator je uputio suptilnu prijetnju EU:

“Bojim se da bi ovaj tinjajući sukob na granici mogao dovesti i do aktivne faze zbog migranata.”

Lukašenko je potom dodao još konkretnije: “Ako se napravi i najmanja pogreška, ne daj Bože, odmah će u to biti uvučena Rusija – najveća nuklearna sila na svijetu!”

 

Večernji list/https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)