Miro Gavran novi predsjednik Matice hrvatske

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

 

Književnik Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske, izabran je na četverogodišnji mandat većinom glasova Skupštine u subotu navečer 6. studenoga u Zagrebu, izvještava Hina.

Novi predsjednik Matice hrvatske rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Piše drame, romane, pripovijetke. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Djela prevedena na 40 jezika

Gavran je najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

Dvojica kandidata: Stipe Botica i Miro Gavran

Odbornici su predsjednika Matice hrvatske birali između dvojice kandidata: dosadašnjega predsjednika Matice Stipe Botice i dosadašnjeg člana Glavnog odbora Mire Gavrana.

“Matičari” su na Skupštini, osim predsjednika, izabrali i Predsjedništvo, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Časni sud, izvijestila je u subotu 6. studenoga Hina.

 

IKA/https://ika.hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.