SAD: Podržavamo Schmidta, prekinuti sa zapaljivom retorikom u BiH, posebno Dodik

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a pružila je punu podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i OHR-u.

Upozorila je bh. lidere da prestanu s opasnom i zapaljivom retorikom, a posebno lider SNSD-a Milorad Dodik, prenosi Avaz.

– Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti. Zahvalni smo na izvješću visokog predstavnika. Iako nije ovdje s nama danas, pozdravljamo ga i zahvaljujemo na doprinosu i budućem radu u OHR-u u BiH, ima našu punu podršku. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj povijesti- kazala je, između ostalog, Tomas-Grinfild.

Dodala je da lider SNSD-a Milorad Dodik ima opasnu retoriku.

– Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UNO, OSA-e… On govori i o potpunom povlačenju RS iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za daytonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas – naglasila je ambasadorica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Smatra da su u posljednjih nekoliko mjeseci sve strane dale određene opasne izjave.

Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada

– Tražimo smirenost svih strana, da počnu raditi u korist građana BiH. To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju – kazala je Thomas-Greenfield .

Istaknula je važnost izbornih reformi i ograničenih izmjena Ustava.

– Dužnosnici moraju implementirati sve presude sudova za ljudska prava i druge reforme, boriti se protiv korupcije i osigurati jednaka prava za sve građane BiH za izbore 2022. godine – naglasila je te dodala da je korupcija nedemokratska i iskra koja podriva stabilnost.

– Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada. Ovo je delikatan momenat za BiH, ali sam sigurna da svi akteri moraju raditi na prosperitetu i boljoj budućnosti – zaključila je u svom izlaganju veleposlanica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a Thomas-Greenfield./HMS/

Odgovori