Na sastanku Erdogana i Izetbegovića nije bila istaknuta zastava BiH, Džaferović i Komšić, pogađate, nisu reagirali

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izetbegović je, kako je priopćeno iz SDA, upoznao Erdogana s aktualnom situacijom u Bosni i Hercegovini, te s, kako navode, jednostranim protuustavnim aktivnostima vlasti Republike Srpske kojima se narušava Daytonski mirovni sporazum.

-Također se razgovaralo o pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Sugovornici su posebnu pažnju posvetili jačanju ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine i Turske, s posebnim fokusom na projekt izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, priopćeno je.

Konstatirana je neophodnost hitnog započinjanja realizacije ovog projekta s obzirom da su potrebna kreditna sredstva već osigurana. Izetbegović se, kako se zaključuje u priopćenju, zahvalio Erdoganu na podršci Republike Turske Bosni i Hercegovini na političkom i ekonomskom planu.

Međutim, ovo šturo priopćenje SDA samo po sebi i nije neka vijest. Vijest je, naime, da predsjednik stranke čiji članovi sebe nazivaju “bh. patriotima” ponižava državu Bosnu i Hercegovinu.

Primjećujete, pretpostavljamo, da na fotografiji sastanka Izetbegovića i Erdogana nema vidno istaknute zastave Bosne i Hercegovine.

Naravno, političke stranke sa sjedištem u Sarajevu i njihove istaknute “violine” nisu se okomili na Erdogana (pa ni na Bakira) da ne poštuje državu BiH kao što su to radili u nekim drugim situacijama i kada su u pitanju bili neki drugi akteri.

Podsjećamo, bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, napravili su diplomatski skandal kada su se sredinom prosinca prošle godine odbili sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Sarajevu jer se dan prije Milorad Dodik sastao s Lavrovom u Istočnom Sarajevu bez isticanja zastave BiH.

DIPLOMATSKI SKANDAL: Džaferović i Komšić neće prisustvovati sastanku s Lavrovom

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)