Što će biti s BiH i Hrvatima u njoj?

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Državni tajnik SAD-a A. Blinken i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a J. Borrell u zajedničkom su priopćenju 20. listopada 2021. poručili da SAD i EU čvrsto stoje uz teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i uz zajednički rad na promicanju izborne i ustavne reforme te održavanje funkcionalnosti njezinih državnih institucija. Izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u BiH i pozvali sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme, te izrazili spremnost olakšati te korake.

Dan nakon toga, 21. listopada, visoki predstavnik u BiH C. Schmidt rekao je da najava M. Dodika – da će RS povući suglasnosti na formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH, i zabraniti rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH u RS-u – napad na integritet (cjelovitost) BiH. A isti dan osam zastupnika EP-a iz različitih stranaka, među kojima i hrvatski zastupnik T. Picula, poslalo je pismo C. Schmidtu i J. Borrellu, izrazivši duboku zabrinutost zbog trenutnih zbivanja u BiH i koraka koji vode k secesiji (odcjepljenju) RS, a ugrožavaju mir u cijeloj regiji, te su ih i pozvali na oštru osudu i uporabu bonnskih ovlasti.

I predsjednik vlade s Markova trga, Plenković, dana, 22. listopada, u Bruxellesu je upozorio na stanje u BiH, na tenzije koje postoje, na djelovanje M. Dodika. Dodao je da se Hrvatska zauzima za jedinstvenu BiH, za njezinu samostalnost i suverenost i kvalitetno funkcioniranje i da u tomu trebaju pomoć EU i SAD da se postigne promjena izbornog zakona kako bi Hrvati bili legitimno i ravnopravno zastupljeni. No to slušamo već godinama; i svakomu ozbiljnom razvidno je da ne bi trebalo svu problematiku svesti na promjenu izbornog zakona, ima tu i dosta drugih neriješenih pitanja.

Secesionističko ponašanje M. Dodika valja razumjeti u svjetlu ruske geopolitike. Unitarističko ponašanje B. Izetbegovića valja razumjeti ne samo u svjetlu turske geopolitike, nego i „eurounijske“ i američke geopolitike. Prilagodljivo ponašanje D. Čovića može se razumjeti time što se Hrvati u BiH ne uklapaju ni u jednu od navedenih geopolitika, i stoga u njihovu sučeljavanju tih geopolitika u BiH (i šire, u Zapadnom Balkanu i jugoistočnu Europu) i u potpori Hrvatske vide barem potencijalno neku nadu za opstanak u BiH.

U svakom slučaju, na ovom se trusnom području križaju uz interese lokalnih igrača i interesi mnogih svjetskih i regionalnih sila (ne samo one izričito navedene) i stoga je nužno pozorno pratiti njihovo djelovanje kako bi se pripremili odgovori na njihove buduće poteze. To je kudikamo važnije nego koncentrirati se na stalne sukobe sa zemljama u neposrednom susjedstvu, koje su uglavnom poticane od onih istih već spomenutih sila. Ti sukobi nikada ne mogu ljudima ni narodu donijeti dobro u njihovim životima, što smo osjetili 90-ih godina, a osjećamo još i danas.

Budućnost BiH teško je predvidjeti jer ona ovisi o vanjskopolitičkim, a ne samo o unutarnjopolitičkim faktorima. A ti vanjskopolitički faktori jesu razni otvoreni ili prikriveni imperijalizmi i mini-imperijalizmi. Koji više i ne razmišljaju o nekakvoj invaziji, nego učvrste neku lokalnu oligarhiju i pretorijansku stražu i već imaju jaku lakajsku točku s koje će kontrolirati i pokoriti narod. Tako se borba protiv imperijalizama svodi na borbu protiv lokalne oligarhije i njezine pretorijanske straže – ako one ne zastupaju interese svog naroda.

A što reći našim bosansko-hercegovačkim Hrvatima? Malo toga pametno imamo im reći. Ali evo, umjesto da im ’solimo pamet’, šaljemo im ove riječi slavnog pisca „Gospodara prstenova“ Tolkiena: „Ja sam kršćanin, štoviše katolik, pa od povijesti ne očekujem drugo nego da bude dug poraz – premda sadrži natruhe ili slutnje konačne pobjede.“ A ta konačna pobjeda jest potpora svim bitkama, u to smo potpuno sigurni i uvjereni. I zato smo uvijek radosni, pa i kad smo zabrinuti i ljutiti. Ožiljci koje dobivamo u bitkama jesu naša pobjeda. Krist Kralj i Marija Kraljica Mira hodaju s nama. I ne postoji, za nas, ništa za budućnost, a osobito za vječnost, bolje i pouzdanije od toga.

 

M.O./Hrvatsko nebo

Odgovori