Vasilj i Gudelj autori dviju novih političkih emisija RTV Herceg Bosne

Vrijeme:2 min, 58 sec

Rupa nastala nedostatkom kanala u sklopu Javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku ogromna je. RTV Herceg Bosna pokušava nadoknaditi taj nedostatak za Hrvate u BiH, a od ovoga tjedna konačno ćemo dobiti dvije emisije političkog sadržaja.

Prvi “Kompas” sutra

Nakon mnogo godina u eter se vraća emisija “Kompas”. Gotovo dva desetljeća prošlo je otkako je Miro Vasilj uspješno vodio politički talk-show, a gledatelji od utorka imaju ponovno priliku kroz “Kompas” pratiti najzanimljivije političke sadržaje.

– U vremenu kada caruju lažne vijesti, jednoumlje i gosti koji često nemaju što ponuditi i reći pokušat ćemo gledateljima, slušateljima i korisnicima svih platformi Radiotelevizije Herceg Bosne ponuditi sadržaj koji će biti drukčiji od takvog medijskog okružja. Dakle, u emisiju ćemo zvati goste koji imaju što reći i koji iza sebe imaju rezultate. Gost prvog izdanja Kompasa RTV-a Herceg Bosne bit će predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić. Pokušat ćemo biti ne samo aktualni nego i dinamični pa će, osim glavnoga gosta, putem novih tehnologija biti uključivani i tzv. gosti na daljinu. Gledatelji, slušatelji i korisnici novih medija sugovornicima će moći postavljati i pitanja. Ona će najzanimljivija producentica emisije Marija Bago iz studija Radija Herceg Bosne izravno postaviti glavnom gostu. Sve ono o čemu govorimo pokušat ćemo vizualizirati kadrovima i fotografijama. Naravno, spremamo i druga iznenađenja pa ne bih sve otkrivao – rekao je Vasilj za Večernji list.

U realiziranju emisije radi cijeli tim profesionalaca, novinara, tehničara, urednika do menadžmenta. Prvi “Kompas” bit će emitiran u utorak u 20.5 u programu televizije, a u programu radija u srijedu u 16.5. Sve će biti objavljeno i putem novih medija i sigurno je kako će sadržaj emisije uvelike obogatiti medijski prostor u Bosni i Hercegovini.

Drugi projekt koji započinje također ovoga tjedna emisija je “Fokus” koju uređuje i vodi kolega Jurica Gudelj. On ističe kako je uzbuđen zbog početka projekta i novog izazova, a kroz “Fokus” Gudelj će sa svojim sugovornicima analizirati sve ono što se dogodilo tijekom sedam dana na političkoj sceni u BiH i regiji.

Jurica Gudelj

– Gosti u studiju bit će mi politički analitičari, novinari, političari, ali i članovi akademske zajednice, politolozi, pravnici, ekonomisti… Cilj emisije je na kompetentan način sagledati najvažnije društvene, političke, ekonomske i kulturne događaje kroz neku hrvatsku perspektivu. Također, težit ćemo nuđenju određenih rješenja, a ne samo pukom konstatiranju i nabrajanju problema. Smatram kako je ispravno detektiranje problema samo polovica analitičkog posla, i to ona lakša polovica. Pravi posao je ponuditi rješenje za svaki detektirani problem, kaže Gudelj.

Osnaživanje hrvatske javne riječi

Dodaje kako je jedna takva emisija jako potrebna hrvatskoj javnosti u BiH kako bismo mogli bolje shvatiti što se to točno događa u društveno-političkom životu BiH i što to točno znači za Hrvate u BiH.

– Isto tako, ovo će biti jedan vrlo važan doprinos izgradnji hrvatske javnosti u zemlji. Činjenica je kako su nositelji hrvatske javnosti u BiH trenutačno internetski portali i Večernji list, koji zapravo rade sjajan posao s vrlo limitiranim resursima. Stoga očekujem da će pokretanje ovakve emisije biti važan doprinos osnaživanju hrvatske javne riječi u BiH. Prvu emisiju trebali bismo emitirati u petak, 22. listopada i onda će gledatelji moći sami prosuditi o kakvoj emisiji i kakvom formatu je riječ – zaključio je Gudelj. U trenucima kada se u BiH rješavaju krucijalni problemi kao što je Izborni zakon te se razgovara o promjenama Ustava koje bi mogle odrediti budućnost ove zemlje, ovakav televizijski sadržaj svakako bi trebao dodatno učvrstiti poziciju Hrvata i osigurati da poruke legitimnih hrvatskih predstavnika dopru daleko šire nego do sada.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo