RESET NA “TVORNIČKE POSTAVKE”? DODIK: Narodna skupština RS-a će 26. listopada usvojiti sve zakone i imat ćemo novi-stari ustavni sustav

Vrijeme:1 min, 35 sec

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ima pravo na svoje ovlasti, te da se ponaša u skladu s Ustavom i nikoga ne izaziva.

– Republika Srpska će do 20. listopada imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sustav – rekao je Dodik.

On je istaknuo da će Republika Srpska vratiti svoje ovlasti koje joj po Ustavu pripadaju.

– Ako je Ustav BiH bio dovoljno jamstvo Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment – naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može predlagati sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

– Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računati na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga – rekao je Dodik i dodao će u Republici Srpskoj nastaviti raditi po planu, te da će do 20. listopada biti uređeni svi zakoni.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ima pravo na svoju vojsku.

– Mi ćemo to organizirati. Kako će se oni (Bošnjaci) organizirati to je njihov problem. Hoćemo li participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Hoćemo li zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo – istaknuo je Dodik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)