Svetac dana: “Sveti Toma Vilanovski”

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Augustinac, biskup.

22.09.2021.

Danas slavimo svetog Tomu Vilanovskog. Toma je rođen 1488. u mjestu Fuentellana u Kastilji, ali je odrastao u mjestu Villanueva, pa mu odatle i nadimak. Pohađao je sveučilište u Alcali gdje je završio teologiju i u dobi od dvadeset i šest godina postao profesorom. Nudili su mu mjesto profesora filozofije na glasovitom sveučilistu u Salamanci, ali je Toma ponudu odbio i postao redovnik augustinac u istome gradu.

Za svećenika je zaređen 1520. te je potom obnašao službu samostanskog poglavara, priora, u kućama svoga reda diljem Španjolske. Postao je i provincijalom, regionalnim poglavarom svoga reda za Kastilju i Andaluziju i dvorskim kapelanom na dvoru španjolskog kralja i njemačkog cara Karla V. Za njegove uprave kastiljskom provincijom u tada novootkrivenu Ameriku poslao je prve redovnike koji su imali veliku ulogu u evangelizaciji današnjeg Meksika.

Nudili su mu mjesto nadbiskupa Granade, što je odbio, prihvativši na kraju mjesto nadbiskupa Valencije. Budući je njegova biskupska stolica prije njegova imenovanja bila upražnjena gotovo cijelo stoljeće, postavši nadbiskupom sve je svoje snage posvetio materijalnoj i duhovnoj obnovi nadbiskupije. Posebno je bio posvećen potrebama siromaha svoje biskupije. Dijelio je milostinju, osnivao škole za siromašnu i djecu obraćenika s islama i slao svećenike da djeluju među muslimanskim Maurima. Bio je poznat po strogosti i svetosti svoga života. Iako nije osobno pribivao sjednicama Tridenstskog koncila, sve je njegove dekrete i reforme dosljedno provodio u svojoj nadbiskupiji i promicao diljem Španjolske. Umro je u Valenciji od angine 8. rujna 1555. godine, u dobi od 67 godina. Zemni ostaci mu se čuvaju u katedrali u Valenciji. Svetim je proglašen 1658. godine.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori