Hrvatska dostavila kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv 16 oficira tzv. Armije RBiH

0

 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u prosnicu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika, među kojima su generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Amir Kubura…, koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Ekskluzivno je to potvrđeno “Večernjem listu” iz DORH-a, uz navode da je ovaj spis u Tužiteljstvo BiH stigao u prosincu prošle godine.

DORH-ova zamolnica

– Državno odvjetništvo RH u prosincu 2020. godine dostavilo je Tužiteljstvu BiH navedenu kaznenu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH – izjavila je glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin.

Objasnila je da je ta kaznena prijava, koju je inače u ožujku 2017. DORH-u dostavilo sedam stradalničkih udruga Hrvata iz BiH, proslijeđena sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između DORH-a i Tužiteljstva BiH 3. lipanja 2013. godine.

Na takav potez DORH se odlučio jer, po objašnjenju glasnogovornice Mihordin, prijavljene osobe imaju državljanstvo BiH i prebivalište u BiH (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje progona), a iz prikupljenih obavijesti proizlazi kako u RH nemaju ni prebivalište, ni boravište, ni državljanstvo te posebno uvažavajući činjenicu da je kazneno djelo i počinjeno na odručju BiH.

Na taj je način DORH doslovno, vrlo slično kao što je to učinilo Tužiteljstvo BiH prije više od mjesec dana, poslalo svojevrsnu zamolnicu za procesuiranje osoba koje se smatra odgovornim za ratne zločine. No, za razliku od ovoga slučaja, velika se prašina podigla s različitim interpretacijama s hrvatskim generalima. Kako se doznaje, sadržaj kaznene prijave, koja je sada u posjedu Tužiteljstva BiH, govori o tome kako udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobono nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužiteljstvo BiH, piše “Večernji list”.

Zločini mudžahedina

Među prijavljenima su i Sakib Mahmuljin, zapovjednik 3. korpusa, Amir Kubura kao zapovjednik 7. muslimanske brigade, Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljona, 7. muslimankse brigade, Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. korpusa. Kazneno su prijavljeni i Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa te Salko Gušić zapovjednik 6. korpusa i Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade Armije BiH.

Na popisu 16 prijavljenih su i Bakir Alispahić, kao ministar unutarnjih poslova BiH i načelnik Centra službe sigurnosti, te zapovjednik 317. brigade Fahrudin Agić, kao i zapovjednik 7. brigade “Suad Alić” 4. korpusa Armije BIH Midhat Cerovac.

Njih se tereti nasuprot mirovnim planovima i prije njihovih potpisivanja, preko središnje Bosne, sjeverozapadne Hercegovine i dolinom rijeke Neretve, za namjeru osvajanja pod nadzorom HVO-a kako bi ostvarili izlaz na more, a Hrvate protjerali.

Pri tome su zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine. Samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, a protjerano je i izbjeglo 118.000 Hrvata. Srušeno je i spaljeno 270 katoličkih objekata, piše “Večernji list”. /HMS/

Facebook komentari

komentara