Biden optužuje Kinu da skriva ključne informacije o porijeklu pandemije

0
epa04815402 US Vice President Joe Biden delivers remarks during the opening session of the 2015 US - China Strategic and Economic Dialogue (S and ED), at the State Department in Washington DC, USA, 23 June 2015. The annual event is a bilateral forum where China and the US discuss a broad range of issues, especially in the area of trade and the global economy. EPA/MICHAEL REYNOLDS

 Porijeklo korona-virusa

Američki predsjednik Joe Biden optužio je u petak Kinu da skriva “ključne informacije o podrijetlu pandemije” covida-19, nakon objave sažetka izvješća američke obavještajne istrage.

Kina ima ključne informacije o podrijetlu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici od početka sprečavaju ddmeđunarodnim istražiteljima i javnozdravstenim dužnosnicima pristup tim podacima, rekao je američki predsjednik u priopćenju. Do danas Kina nastavlja odbijati pozive na transparentnost i uskraćuje informacije dok broj žrtava pandemije ponovo raste, dodao je.

Američka obavještajna zajednica nije riješila pitanje je li incident u kineskom laboratoriju bio izvor covida-19, rekli su dužnosnici u deklasificiranom sažetku objavljenom u petak.

Izvještaj koji je izradio Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije kao odgovor na Bidenov zahtjev da provede istragu, navodi da se ne može dati zadovoljavajući odgovor na pitanje o tome kako se točno pojavio virus koji je diljem svijeta ubio 4,6 milijuna ljudi. Različite američke obavještajne službe ne slažu se o porijeklu virusa. Nekoliko ih smatra da se virus proširio nakon “prirodne izloženosti zaraženoj životinji ili sličnome virusu”, a druge nisu došle ni do nikakvog čvrstog zaključka

Dio obavještajne zajednice, međutim, “umjereno je uvjeren” da se prva ljudska infekcija dogodila zbog “incidenta u laboratoriju, tijekom pokusa, baratanja sa životinjama ili uzorcima u Institutu za virologiju u Wuhanu” u Kini, piše u izvješću. Analitičari zaključuju da neće moći dati “definitivna objašnjenja” bez novih informacija iz Kine, kao što su klinički uzorci i epidemiološki podaci o prvim slučajevima.

Kina je ranije ismijavala teoriju da je virus pobjegao iz državnog laboratorija u Wuhanu i uzvratila sličnim tezama da je izašao iz laboratorija u Fort Detricku u Marylandu 2019.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara