SVETAC DANA “Sveti Ljudevit, kralj”

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Francuski kralj, zaštitnik franjevačkih trećoredaca.

25.08.2021.

Ljudevit ili Luj IX. rođen je1214. kao sin francuskog kralja Luja VIII. i kastiljske princeze Blanka, također svetice. Jedini je kanonizirani francuski kralj. U dobi od dvanaest godina umro mu je otac, te je Ljudevit okrunjen za kralja, a majka Blanka bila mu je regentica. Od mladosti ga je odgajala za svetost. Oženio je Margaretu, kći provansalskog grofa, koja se također isticala uzornim životom. Postavši punoljetan, preuzeo je upravu kraljevstva.

Imao je problema s pobunjenim velikašima i engleskim kraljem, ali je iz svih sukoba na kraju izašao pobjednikom. Njegova vladavina smatra se zlatnim dobom srednjovjekovne Francuske, u kojem je ta zemlja dosegla svoj ekonomski i politički vrhunac. Drugi su ga vladari cijenili ne samo zbog časti i bogatstva njegova kraljevstva, nego i zbog njegove pravednosti i moralne čvrstoće te su ga često zvali za posrednika u sukobima. Ljudevit je reformirao francuski pravosudni sustav. Pošto se oporavio od teške bolesti, sudjelovao je u Sedmoj i Osmoj križarskoj vojni. Bio je zarobljen, pa otkupljen, a umro je tijekom osmog križarskog rata 1270. u Tunisu od dizenterije.

Ljudevit je bio uzoran vladar: iako je od sviju zahtijevao poštovanje, nije želio nikome nauditi, bio on velikaš ili najsiromašniji seljak. Vodio je umjeren život, a u isto vrijeme je bio i uzor viteštva. Zaštitnik je franjevačkih trećoredaca.

https://hkm.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori