Podnesen zahtjev za opoziv Bidena

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Republikanska kongresmenka Marjorie Taylor Greene podnijela je američkom Kongresu tri rezolucije za impeachment predsjednika SAD Joea Bidena. Takav potez posljedica je, između ostalog, i situacije u Afganistanu.

Taylor Greene obrazložila je kako je podnijela rezolucije za opoziv američkog predsjednika, zbog „zanemarivanja dužnosti u Afganistanu“, „kršenja imigracijskih zakona i izazivanja sigurnosne krize na južnoj granici“ i „uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignoriranjem odluka Vrhovnog suda“.

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bidena da je „zanemario dužnost“, jer nije uspio „osigurati izvlačenje na tisuće američkih civila i afganistanskih saveznika“ kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, te da je „naoružao neprijatelje“ ostavljajući američku vojnu opremu u Afganistanu, prenosi Fox News.

 

 

– Za samo sedam mjeseci, Biden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje cijelog svijeta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan – priopćila je Taylor Greene.

Republikanci su pojačali kritike Budena poslije uspjeha talibana u Afganistanu.

Prethodno je republikanski senator Lindsey Graham rekao da „predsjednik zaslužuje biti opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Afganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Afganistanu poslije povlačenja američke vojske“.

Rezolucija za impeachment koju je podnijela Taylor Greene teško može biti usvojena u Kongresu, navodi Fox News, dok iz Bijele kuće nisu reagirali na njen prijedlog, prenosi Avaz.

 

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)